Program consiliere telefonică: Luni - Vineri 10:00 - 17:00

Cum sa te vindeci de incontinenta urinara?

Cum sa te vindeci de incontinenta urinara?

Incontinența urinară înseamnă ca o persoană pierde urină accidental. Deși se poate întâmpla oricui, incontinența urinară, cunoscută și sub denumirea de vezică hiperactivă, este mai frecventă la persoanele în vârstă, în special la femei. Problemele de control a vezicii urinare pot fi jenante și pot determina oamenii să evite activitățile lor normale. Dar aceasta poate fi adesea oprită sau controlată deoarece există diverse tratamente pentru incontinenta.

Incontinența poate apărea din mai multe motive, inclusiv infecții ale tractului urinar sau iritație vaginală sau constipație. Unele medicamente pot cauza probleme de control a vezicii urinare pe o perioadă scurtă de timp. Când incontinența durează mai mult, poate fi din următoarele cauze:

  • Slăbirea mușchilor vezicii urinare sau a zonei pelvine
  • Mușchii vezicii urinare sunt hiperactivi
  • Leziuni ale nervilor care controlează vezica urinară din cauza unor boli precum scleroza multiplă, diabetul sau boala Parkinson
  • Boli precum artrita care pot face dificilă ajungerea la baie la timp
  • Prolapsul organelor pelvine, care este atunci când organele pelvine (cum ar fi vezica urinară, rectul sau uterul) se deplasează din locul lor normal în vagin sau anus. Atunci când organele pelvine nu sunt la locul lor, vezica urinară și uretra nu sunt capabile să funcționeze normal, ceea ce poate cauza scurgeri de urină.

Cea mai mare parte a incontinenței la bărbați este legată de glanda prostatică. Incontinența masculină poate fi cauzată de:

  • Prostatita, o inflamație dureroasă a glandei prostatei
  • Leziuni ale nervilor sau mușchilor din cauza intervenției chirurgicale
  • O prostată mărită, care poate duce la hiperplazie benignă a prostatei, o afecțiune în care prostata crește pe măsură ce bărbații îmbătrânesc


Există diferite tipuri de incontinență urinară:

  • Incontinența de efort apare atunci când urina se scurge pe măsură ce se exercită presiune asupra vezicii urinare, cum ar fi în timpul exercițiilor fizice, tusea, strănutul, râsul sau ridicarea unor obiecte grele. Este cel mai frecvent tip de problemă de control a vezicii urinare la femeile tinere și de vârstă mijlocie. De asemenea, poate începe mai târziu, în jurul perioadei de menopauză.
  • Incontinența de urgență apare atunci când oamenii au o nevoie bruscă de a urina și nu își pot ține urina suficient de mult pentru a ajunge la toaletă. Poate fi o problemă pentru persoanele care au diabet, boala Alzheimer, boala Parkinson, scleroza multiplă sau accident vascular cerebral.
  • Incontinența de preaplin apare atunci când cantități mici de urină se scurg dintr-o vezică urinară care este întotdeauna plină. Un bărbat poate avea probleme la golirea vezicii urinare dacă o prostată mărită blochează uretra. Diabetul și leziunile măduvei spinării pot provoca, de asemenea, acest tip de incontinență.
  • Incontinenta funcțională apare la multe persoane în varsta care au un control normal al vezicii urinare. Au doar o problemă să ajungă la toaletă din cauza artritei sau a altor tulburări care le îngreunează mișcarea rapidă.


Tratarea și gestionarea incontinenței urinare

Astăzi, există mai multe tratamente și modalități de a gestiona incontinența urinară decât oricând. Alegerea tratamentului depinde de tipul de problemă de control al vezicii urinare pe care o ai, de cât de gravă este aceasta și de ceea ce se potrivește cel mai bine stilului tău de viață. Ca regulă generală, trebuie încercate mai întâi cele mai simple și mai sigure tratamente.

O combinație de tratamente te poate ajuta să obții un control mai bun al vezicii urinare. Medicul tău îți poate sugera să încerci următoarele:

  • Exercițiile pentru mușchii pelvieni (cunoscute și ca exerciții Kegel) întăresc mușchii care susțin vezica urinară, ceea ce te poate ajuta să reții urina în vezică și să eviți scurgerile.
  • Suprimarea urgenței ajută la controlul nevoilor puternice de a urina, astfel încât să poți ajunge la timp la toaletă. De exemplu, poți încerca să-ți distragi atenția pentru a-ți menține mintea departe de la nevoia de a urina, efectuând respirații lungi relaxante, stând nemișcată și strângând mușchii podelei pelvine.
  • Medicamentele care vin sub formă de pastile, lichide sau plasturi pot fi prescrise pentru a ajuta la problemele de control a vezicii urinare. Cu toate acestea, unele medicamente pentru vezică hiperactivă au fost asociate cu un risc mai mare de declin cognitiv la adulții de peste 65 de ani.
  • Crema vaginala cu estrogen poate ajuta la ameliorarea incontinenței impulsive sau de stres. O doză mică de cremă cu estrogen se aplică direct pe pereții vaginali și pe țesutul uretral.

Dispozitivele medicale pot fi folosite pentru a gestiona incontinența urinară, cum ar fi un cateter care drenează urina din vezica urinară; un insert uretral care ajută la prevenirea scurgerilor; și un inel pesar vaginal care asigură presiune pentru a reduce scurgerea.

Pentru incontinență pe termen lung, poți apela la un magazin de tehnica medicala unde vei găsi o gamă variată de produse pentru incontinență.

Schimbarea stilului de viață poate ajuta la problemele vezicii urinare. Pierderea în greutate, renunțarea la fumat, a spune „nu” alcoolului, a alege apa în loc de alte băuturi și limitarea băuturilor înainte de culcare pot ajuta la unele probleme ale vezicii urinare. Prevenirea constipației și evitarea ridicării obiectelor grele pot ajuta, de asemenea, la incontinență.