Program consiliere telefonică: Luni - Vineri 10:00 - 17:00

ARSURI ŞI CICATRICI

ARSURI ŞI CICATRICI

Cauze

Arsurile sunt rezultatul actiunilor cu temperatura ridicata, a substantelor chimice sau a curentului electric. Cea mai comuna cauza a arsurilor este caldura, ce poate proveni de la apa fiarta, abur, lichide fierbinti sau semi-lichide ca grasimea si parafina, de asemenea, arsurile, pot fi cauzate de aparatele casnice.

In cazul arsurilor electrice, principalul pericol este voltajul mare care trece prin tesuturi, incalzindu-le. Arsurile chimice sunt, in general, cauzate de acizi sau substante alcaline. Indiferent de origine, arsurile sunt tipuri specifice de rani care pot cauza complicatii grave pentru pacient.

Grup de risc

Riscul arsurilor trebuie luat in considerare pentru toate persoanele, dar in special pentru:

• copii cu varsta intre 2 si 4 ani

• adulti care lucreaza in conditii riscante (mineri, otelari, pompieri, sudori, etc)

Simptome

In functie de profunzimea leziunii, arsurile sunt clasificate astfel:

• Gradul I (superficiale) – afecteaza straturile superficiale al epidermului. Simptomele principale sunt roseata, sensibilitatea si durerea. Rana se vindeca fara complicatii si nu raman cicatrici.

• Gradul II A (superficiale de grosime partiala) – afecteaza intregul strat epidermic si dermul superficial(papilar). Produc vezicule cu lichid, rosii si foarte dureroase. In urma arsurilor de gradul II raman urme de roseata si cateodata cicatrici.

• Gradul II B (profunde de grosime partiala) – epidermul si dermul adanc(reticular) sunt distruse. In acest tip de arsura se observa formarea necrozei. Ranile sunt foarte dureroase, fara vezicule, de culoare roz, gri, rosu caramiziu sau chiar negre. Pot cauza cicatrici hipertrofice.

• Gradul III (grosime totala) – se extinde pe intreg dermul. Ranile sunt, in mod obisnuit, de culoare maro, galben deschis sau rosii. Raman cicatrici si pot cauza chiar si amputarea.

• Gardul IV – se extinde pe toata pielea, in grasimea de sub ea, mușchi, tendoane, oase si incheieturi.

Localizare

Arsurile se produc in locurile unde corpul intra in contact cu factorii termali.


De obicei zonele afectate sunt:

• trunchiul

• membrele superioare

• membrele inferioare

Acordarea primului ajutor si sfaturi

Arsurile de gradul I

pot fi tratate acasa, dar daca apar complicatii este necesara consultarea medicului

Arsurile de gradul II si III

un pansament de tip hidrogel (Medisorb G) ar trebui aplicat imediat si este absolut necesara, contactarea asistentei medicale de urgenta

Arsurile de gradul IV

contactati imediat asistenta medicala de urgenta

Tratament

Depinde de gradul arsurii.

Arsurile de gradul I – afecteaza epiteliul. Locul arsurii este rosu, usor umflat si uscat. Victima simte o senzatie puternica de arsura. Aplicarea rapida a unui pansament de tip hidrogel, ca Medisorb G, permite vindecarea rapida a ranii.

Arsurile de gradul II – afecteaza dermul. Se formeaza vezicule rosii, pline cu lichid. Arsurile de gradul II sunt foarte dureroase. La fel ca si in cazul arsurilor de gradul I, aplicarea rapida a unui pansament de tip hidrogel, ca Medisorb G, permite vindecarea rapida a ranii. Daca arsura este extinsa, este necesara spitalizarea.

Arsurile de gradul III si IV – afecteaza tesutul de sub piele. De asemenea, sunt afectate tesuturile conective, vasele de sange, muschii si nervii. Pielea poate avea un aspect ca de ceara, albicios sau carbonizat. Este posibil ca victima sa nu simta nici un fel de durere, deoarece teminatiile nervoase au fost distruse. Acest tip de arsura necesita asistenta medicala de urgenta, grefe de piele sau recuperare in camera hiperbara.

Complicatiile obisnuite, care apar dupa arsuri, sunt cicatricile hipertrofice si contracturile articulare. Recuperea ar trebui facuta prin presoterapie sau realibilitarea cicatricilor cu ajutorul produselor de compresie, cum ar fi Codopress® in combinatie cu pansamentul din silicon Codosil® ADHESIVE.

Preventie

Arsurile sunt foarte des asociate cu tipul de activitate al pacientilor, precum si cu varsta. Aproximativ 50-80% dintre victimele arsurilor sunt in principal copii cu varsta cuprinsa intre 2 si 4 ani.

Prevenirea arsurilor ar trebui sa se concentreze in primul rand pe pregatirea casei in care micutul om se va simti in siguranta:

• Nu lasati niciodata un copil mic nesupravegheat.

• Evitati sa lasati pe masa bauturi fierbinti, supe sau preparate scoase direct din cuptor.

• In casele cu copii mici – in special cei care inca nu merg in picioare- nu ar trebui sa existe fete de masa – tragand de fata de masa un copil da jos tot ce sta pe masa.

• Nu lasati un fier de calcat pornit in camera in care de afla un copil; un fier de calcat oprit trebuie sa se raceasca si sa nu fie la indemana copiilor.

• Atunci cand gatiti incercati sa folositi ochiurile aflate la perete, cele care sunt cat mai departe de copilul dvs; puteti folosi protectii speciale care sa impiedice copilul sa atinga o oala fierbinte sau sa traga de ea.

• Detinatorii de plite de gatit din ceramica ar trebui sa fie constienti ca o plita oprita nu permite copilului sa observe pericolul, iar atingerea acesteia inainte de racire poate provoca arsuri grave.