Program consiliere telefonică: Luni - Vineri 10:00 - 17:00

Ce este o orteză?

Ce este o orteză?

O orteza este termenul corect pentru un dispozitiv aplicat extern care este proiectat și montat pe corp pentru a atinge unul sau mai multe dintre următoarele obiective:

  • Corectare sau adaptare deformație
  • Protecție și sprijin pentru o rană
  • Ajută la reabilitare
  • Reducerea durerii
  • Crește mobilitatea
  • Crește independența


Ortezele prescrise în mod obișnuit includ:

  • Orteze pentru picioare – pentru diferite probleme ale picioarelor sau posturale
  • Orteze pentru gleznă și pentru genunchi – pentru protecția articulațiilor, reducerea durerii sau sprijin după intervenție chirurgicală
  • Orteze gleznă-picior și orteze genunchi-gleznă-picior – pentru a îmbunătăți mobilitatea, a accelera procesul de reabilitare
  • Diverse orteze pentru membrul superior – pentru a oferi suport pozițional și funcțional membrului superior
  • Orteze de fractură – alternativa modernă la ghips sau fibră de sticlă
  • Orteze spinale – pentru a corecta sau controla deformările și leziunile coloanei vertebrale și pentru a oferi imobilizare sau sprijin leziunilor coloanei vertebrale.

Există o mare varietate de orteze prefabricate și personalizate utilizate pentru multe probleme musculo-scheletice. Sunt dispozitive specializate și ar trebui să fie întotdeauna montate de un ortezist/ protezist complet calificat. Aceste orteze pot fi cumpărate din magazine de tehnica medicala.


Ce este o proteză?

O proteză este un dispozitiv artificial atașat sau aplicat pe corp pentru a înlocui o parte lipsă. Orteziștii/ proteziștii sunt calificați în furnizarea unei game complete de proteze externe pentru membrul inferior și superior, care sunt prescrise, proiectate, fabricate și montate individual pentru a restabili funcția și a cosmeza un membru amputat după o evaluare completă și amănunțită a clientului. Datorită progreselor moderne în tehnologia protetică, protezele devin din ce în ce mai ușoare, mai puternice și funcționează mai natural. Progresele tehnologice includ „piciorul care stochează energie”, „genunchiul controlat de microprocesor” și mâna „mio-electrică” (bionică).


Care este diferența dintre o orteză la comandă și o orteză prefabricată?

O orteză prefabricată este un dispozitiv care este prefabricat și ulterior personalizat pentru a răspunde nevoilor specifice ale clientului. Aceste orteze sunt adesea prescrise pentru utilizare pe termen scurt sau în cazul prezentărilor clinice necomplexe. O varietate de practicieni din domeniul sănătății sunt implicați în montarea unei game restrânse de orteze prefabricate, cu toate acestea, ortezistii/ proteziștii sunt singurii profesioniști din domeniul sănătății calificați pentru a monta orteze pe întregul corp. De asemenea, este important de reținut că toate ortezele prefabricate trebuie modificate și personalizate pentru a se potrivi clientului și pentru a se asigura că obiectivele tratamentului sunt îndeplinite și cel mai bun rezultat funcțional este obținut.

O orteză personalizată este un dispozitiv extrem de specializat care este fabricat dintr-o turnare sau matriță conform formei părții corpului clientului individual. Nu poate fi montată unei alte persoane, deoarece a fost proiectată și fabricată pentru a satisface nevoile specifice ale individului. În timp ce practicienii din domeniul sănătății selectați oferă orteze personalizate fie pentru picior, fie pentru membrul superior, numai ortezistii/ proteziștii sunt calificați pentru a monta orteze personalizate pentru întregul corp. Prin urmare, o evaluare clinică și o consultare de către un ortezist/ protezist va asigura că întregul corp sau segmentul de membru este evaluat și că întreaga gamă de opțiuni de tratamente sunt luate în considerare.