Program consiliere telefonică: Luni - Vineri 10:00 - 17:00

Ce trebuie să știi despre bastoanele pentru nevăzători?

Ce trebuie să știi despre bastoanele pentru nevăzători?

Bastonul este un instrument important pentru independență și mobilitate în rândul persoanelor nevăzătoare sau cu vedere scăzută.

Un baston lung este ajutorul pentru mobilitate pe care majoritatea oamenilor care sunt orbi sau au vedere slabă aleg să îl folosească. Deoarece este atât de utilizat pe scară largă, bastonul a devenit un simbol recunoscut internațional al orbirii și al vederii scăzute.


Istoria bastoanelor

Exista o diversitate de modele de bastoane pentru nevazatori, acestea avand o istorie lungă ca ajutor de mobilitate, existand sub diferite forme de aproape un secol. În 1921, fotograful englez James Biggs a devenit orb în urma unui accident și și-a vopsit bastonul de mers în alb pentru a fi vizibil. Pentru aceasta el este creditat ca inițiatorul bastonului.

Nu toate bastoanele sunt la fel! Bastoanele pot veni în diferite modele pentru a sprijini persoanele cu diferite tipuri și grade de deficiență de vedere. Trei tipuri principale de bastoane sunt:

Bastonul lung – Un baston de mobilitate lungă care permite unei persoane nevăzătoare sau cu vedere scăzută să folosească bastonul pentru a detecta toate obstacolele și pericolele din calea deplasării, manevrand bastonul în fața lor.

Bastonul de identificare – Acest baston este conceput pentru a fi un semnal vizibil pentru ceilalți că utilizatorul este orb sau are vedere scăzută. Oamenii nu folosesc bastoane de identificare pentru a detecta obstacole, dar poate fi folosit pentru a ajuta la detectarea înălțimii treptelor, jgheaburilor și căderilor în jos.

Bastonul de susținere – Acest baston are mai multe în comun cu un baston clasic și poate fi folosit pentru a ajuta la echilibru și ca mijloc de sprijin fizic. La fel ca bastonul de identificare, acest baston nu este folosit pentru a detecta obstacole, dar poate ajuta la identificarea faptului că o persoană are vedere scăzută.

În ciuda faptului că sunt denumite în mod obișnuit bastoane, ele vin într-o gamă de culori și sunt fabricate din diferite materiale. Ce sfaturi exista privind bastoanele? Pentru a ajuta oamenii să navigheze pe diferite suprafețe?


Antrenamentul bastonului

Folosirea corectă a unui baston înseamnă mai mult decât să ridici unul și să pleci pe stradă. Recomandăm oamenilor să lucreze cu un specialist în orientare și mobilitate pentru a se asigura că știu să folosească un baston în mod eficient atunci când sunt în călătorie. Bastoanele vin în diferite dimensiuni, iar un specialist în orientare și mobilitate poate oferi sfaturi de specialitate cu privire la tipul sau dimensiunea de cutie care s-ar potrivi cel mai bine și individual.


Opțiuni diferite pentru oameni diferiți

Pentru unele persoane care sunt oarbe sau au vedere scăzută, bastonul lor ar putea fi principalul sau singurul lor ajutor pentru mobilitate, în timp ce alții îl pot folosi împreună cu alte instrumente.

Mulți nevazatori vor ține un baston la îndemână atunci când îi însoțește câinele, sau atunci când se plimbă la locul de muncă sau în altă zonă cu care sunt familiarizați.

Exista bastoane care au implementate diverse tehnologii ca sonarul și vibrațiile pentru a alerta oamenii despre obstacole, inclusiv pe cele care ar putea fi mai departe de bastonul lor.