Program consiliere telefonică: Luni - Vineri 10:00 - 17:00

Cum sa folosești cel mai ușor o orteza lombara?

Cum sa folosești cel mai ușor o orteza lombara?

Orteza lombară sacrală (OLS) te ajută să-ți controlezi și să-ți susțină postura coloanei vertebrale, ajută la reducerea durerii, previne rănile ulterioare și facilitează vindecarea. Îți va aminti să-ți menții spatele drept. Este adesea prescrisa pentru tratamentul fracturilor de compresie sau fracturilor pe partea din față a coloanei vertebrale sau după o intervenție chirurgicală a coloanei vertebrale.

Purtând OLS, te va împiedica să te apleci înainte. Ar trebui să fie inconfortabil când începi să te muți în poziții pe care ar trebui să le eviți. Ar trebui să poți face multe activități normale singur sau cu puțin ajutor din partea îngrijitorilor sau a instrumentelor speciale. Adreseaza-te medicului tău sau terapeutului ocupațional (TO) pentru sfaturi detaliate.

Îndoaie-ți șoldurile și genunchii, dar nu și spatele atunci când urci și cobori dintr-o mașină, stând în picioare. Pentru a scăpa de presiunea de pe suporturile din față când stai, încearca să te apleci pe spate peste o pernă, un prosop sau o pătură fermă în spatele suportului din spate a ortezei sau așeaza-te pe un scaun înclinabil.

Dacă întâmpini probleme la punerea ortezei, așeaza-te pe pat, cu interiorul în sus. Întinde-te deasupra sa în poziția corectă.

Fii prudent! După ce scoți bretele, asigură-te întotdeauna că cârligul cu velcro este acoperit, astfel încât să nu deterioreze articolele delicate sau tricotajele.

Fixeaza cârligul velcro de bucla velcro. Nu fixa cârligul cu velcro de bucata de material. Această țesătură cu velcro nu este concepută pentru a se fixa de cârlig iar și iar.

Scoate inserțiile de polimer negru (plastic) din buzunare. Spală manual cu săpun și apă rece. Usuca-le cu prosoape de baie.

Înainte de a scoate inserțiile polimerice din buzunarele lor, marcheaza-le astfel încât să le poți monta exact așa cum erau. Punându-le înapoi cu capul în afară sau cu capul în jos, va distruge potrivirea atentă creată de ortezist.

Dacă nu-ți amintești cum au fost adaugate inserțiile polimerice, caută eticheta. Fiecare inserție polimerică are o etichetă mică plasată în interior (spre corp), centrată lângă capătul superior.

Dacă o inserție și-a pierdut eticheta, iată câteva sfaturi:

  • Inserția frontală este plată în partea de sus și curbată în partea de jos.
  • Inserția din spate este mai lată la bază și mai îngustă în partea de sus.
  • Potriviți curbele cu forma corpului.
  • Curba fiecărei inserții laterale este în jumătatea superioară și spre corp.

OLS-ul tău va face greu să te apleci și te va face să fii greoi. Evita să te aplecii pentru a ajunge la picioare sau la podea. Îndoaie genunchii și șoldurile, nu talia. Este posibil să ai nevoie de ajutor sau de instrumente speciale pentru a te îmbrăca, a ridica lucrurile de pe podea sau a șterge după ce ai mers la baie. Un terapeut îți poate oferi instrumente și te poate învăța noi moduri de a face lucrurile în timp ce porți aparatul. Ai grijă la scări și folosește balustrade.


Cât timp trebuie să port OLS?

Medicul tău va decide cât timp trebuie să porți centuri lombare. Urmează sfatul medicului tau chiar dacă te simți mai bine și ai dori să încetezi să mai porți orteze. Medicul îți va verifica progresul și va decide ce este în interesul tău pe termen lung.

Nu te aștepta să te poți mișca în toate direcțiile sau să te așezi pe toate tipurile de scaune. Orteza este concepută pentru a limita anumite mișcări și poziții.

Ar trebui să inspectezi zilnic pielea de sub orteza pentru a verifica orice defecțiune. Dacă observi zone de defecțiune sau roșeață, e necesar sa contactezi un specialist pentru a verifica.