Program consiliere telefonică: Luni - Vineri 10:00 - 17:00

Ce este centura postnatala: tipuri, beneficii, riscuri

Ce este centura postnatala: tipuri, beneficii, riscuri

Sarcina îți schimbă corpul și poate dura destul de mult timp pentru a reveni la forma să inițială. De aceea, unele femei folosesc o centura postnatala după ce au născut, pentru a-și ajuta mușchii să își recapete elasticitatea. Studiile au arătat că aceste centuri ar putea ajuta și în privință durerii resimțite după o operație cezariană, facilitând vindecarea. S-ar putea, de asemenea, să te ajute să îți susții organele și mușchii pe măsură ce se deplasează înapoi la locul lor după ce ai avut un copil.


Centura postnatala elastica


Centura postnatala: ce beneficii oferă?

Medicii pot sugera o astfel de centură după o intervenție chirurgicală majoră la nivelul abdomenului, inclusiv după o operație de cezariană. Există o serie de beneficii în utilizarea unei astfel de centuri, precum:

  • Ajută la ameliorarea durerii
  • Ajută la o mai bună mișcare
  • Ajută la creșterea fluxului sangvin
  • Ajută mușchii și incizia să se vindece
  • Reduce umflarea cauzată de intervenția chirurgicală
  • Ajută la postură


Sprijină planșeul pelvian

Organele tale se mișcă și își schimbă poziția în timpul sarcinii, pentru a face loc copilului în creștere. În timpul sarcinii, hormonii te ajută să îți relaxezi mușchii planșeului pelvian.

Folosirea unei centuri postnatale poate oferi o oarecare compresie, pentru a-ți menține mușchii în poziție pe măsură ce corpul se vindecă.


Diastaza abdominală

În timpul sarcinii, cei doi mușchi mari care înconjoară ambele părți ale zonei stomacului se despart pe măsură ce uterul se extinde și împinge împotriva lor. Acest proces se numește diastază abdominală. De obicei, mușchii stomacului separați se vor întoarce singuri la forma inițială, la 8 săptămâni după naștere.

Folosirea unei astfel de centuri îți poate comprima și susține mușchii, pe măsură ce se mișcă înapoi la locul lor. Cu toate astea, o centură postnatală nu este un remediu pentru diastaza abdominală. Dacă ai un decalaj evident între mușchi chiar și după cele 8 săptămâni, e posibil să ai o afecțiune numită diastază rectală.


Riscurile centurii postnatale

De regulă, centura postnatală este utilizată în urma unei nașteri prin cezariană. În timp ce au nenumărate beneficii, acestea ar putea avea și riscuri. Acestea pot include:

  • Durere
  • Prea multă presiune
  • Prolapsul planșeului pelvian
  • Mâncărime sau erupții cutanate

Majoritatea acestor riscuri se întâmplă din cauza purtării unei centuri postnatale greșite, sau din cauza purtării prea strânse. Aceste centuri sunt menite să ofere sprijin corpului tău în recuperare. Așadar purtarea prea strânsă a acesteia poate face mai mult rău decât bine.

Centurile postnatale nu sunt centuri modelatoare. Unii oameni susțin că centurile modelatoare te pot ajuta să slăbești după sarcină. Nu există nicio dovadă în acest sens, iar centurile postnatale nu sunt în niciun caz centuri modelatoare. Acestea din urmă sunt fabricate din materiale mai dure, care nu permit corpului să se miște și să se deplaseze foarte bine. Acest tip de presiune asupra taliei poate provoca multe alte riscuri, inclusiv:

  • Respirație dificilă
  • Deteriorarea organelor
  • Reflux de acid
  • Arsuri la stomac
  • Greață
  • Leșin
  • Varice
  • Probleme de digestie


Tipuri de centuri postnatale

Există multe tipuri diferite de centuri postnatale disponibile, însă nu toate sunt potrivite pentru a fi utilizate după naștere.


Centurile elastice

Cel mai bun tip de centură postnatală este realizat din țesătură moale, elastică. Ar trebui să fie suficient de flexibilă încât să poți respira ușor, să te miști și să te deplasezi fără probleme. De asemenea, ar trebui să fie suficient de lungă pentru a fi înfășurată confortabil în jurul șoldurilor și al abdomenului. Găsești astfel de centuri elastice în gama noastră de orteze.


Curelele de sprijin

Poți găsi curele de sprijin reglabile disponibile în magazinele de tehnică medicală. Acestea pot fi utile atât pentru șolduri, cât și pentru spate, pentru a susține postura bună și a ajuta împotriva durerilor musculare. Atât postura bună, cât și sprijinul șoldurilor te poate ajuta să îți întărești planșeul pelvian.


Îmbrăcămintea modelatoare

Unii producători de îmbrăcăminte modelatoare confecționează articole compresive doar pentru sarcină și perioada postnatală. Acestea sunt elastice, dar suficient de strânse pentru a putea comprima. Alege stilul cu atenție, însă. Unele costume întregi sau stiluri de lenjerie cu talie înaltă nu sunt practice pentru purtarea și schimbarea tampoanelor sanitare în perioada postnatală. De asemenea, această îmbrăcăminte ar putea fi mult prea strânsă.