Program consiliere telefonică: Luni - Vineri 10:00 - 17:00

Entorsele si luxatiile: tratament si eventuale complicatii

Entorsele si luxatiile: tratament si eventuale complicatii

Printre cele mai des întâlnite traumatisme la nivelul membrelor inferioare se numără entorsele și luxațiile, în special în rândul persoanelor care fac sport în mod regulat. Aceste leziuni se pot trata cu ușurință, însă fără recuperare și tratament adecvat, se pot agrava în timp.


Entorsele și luxațiile: care sunt caracteristicile acestora?

Entorsa și luxația sunt două lucruri diferite.

De regulă, entorsa reprezintă o complicație destul de comună în rândul sportivilor de performanță. În cazul entorsei, unul sau mai multe ligamente ale gleznei sunt supuse la stres excesiv, piciorul aflandu-se în afară ariei sale de flexibilitate, ceea ce cauzează răsucirea ligamentelor.

Pe scurt, entorsa înseamnă glezna răsucită. În funcție de gravitate, entorsa se poate întinde pe trei niveluri – de la o accidentare ușoară și până la una severă.

Luxația, pe de altă parte, se referă la deplasarea osului din articulație.


Care este tratamentul în cazul acestor leziuni?

Atunci când vine vorba de primul ajutor în caz de entorsă sau luxație, mulți oameni consideră că e suficient să aplice gheața pe zona afectată, ca să reducă inflamația. În cazul acestor traumatisme sportive, există o serie de pași care trebuie îndepliniți, pentru evitarea agravării.

În fază inițială pentru tratarea acestor leziuni, medicii recomandă terapia RICE (Resting-Compression-Elevation). Aceasta tehnică constă în 4 etape care trebuie urmate cu strictețe: Repaus, Compresie cu gheață, Ridicarea piciorului. Este recomandat că pacientul să facă repaus și să nu meargă în următoarele 3-4 zile după suferirea traumei.

În funcție de severitatea accidentării, unor pacienți le este recomandat să apeleze la încălțăminte ortopedică pentru a putea merge, sau chiar la cârje/proteze pentru picior, astfel încât glezna să se vindece cât mai rapid posibil. Mai mult de atât, în cazul entorselor și luxațiilor acute, se folosesc și tehnici de mobilizare și manipulare a articulațiilor pentru a minimiza pe cât posibil durerea, și a maximiza mobilitatea membrului inferior. Utilă în acest sens este orteza picior, folosită pentru imobilizarea membrului inferior afectat, spre a facilita vindecarea.


Orteza pentru imobilizarea piciorului


În plus, pentru revenirea la normal a mușchilor gleznei, medicul ortoped îi poate sugera pacientului să facă un antrenament pentru stabilitate și echilibru.

În cazul în care aceste leziuni nu sunt tratate la timp, pot apărea complicații.


Ce complicații pot apărea?

Dacă pacientul amână tratarea acestor traumatisme în timp util, ligamentele se vor vindeca într-o poziție incorectă, fiind întinse. Acest lucru poate duce la instabilitatea cronică a articulațiilor, ceea ce crește semnificativ riscul de a suferi alte traumatisme sportive atunci când pacientul va face mișcare din nou.

Toate studiile de specialitate cu privire la prevenirea luxațiilor și a entorselor arată că, în special în cazul activităților sportive cu un grad ridicat de risc, este util să ne protejăm gleznele prin purtarea echipamentului corespunzător (precum protezele pentru gleznă), ca să reducem riscul de a suferi alte complicații pe termen lung.

E necesar ghipsul în cazul tratării entorselor și luxațiilor?

Desigur, în funcție de severitatea traumatismului, medicul ortoped poate recomanda purtarea unui ghips până la genunchi. Alternativ, mai poate sugera purtarea de proteză sau orteza glezna, care să imobilizeze zona afectată pentru o scurtă perioadă de timp. Pe piață există o gamă foarte variată de orteze – de la orteze pentru picior și gleznă, la orteza coloana, orteza de genunchi sau orteza toracica. Acestea pot fi fixe sau mobile, în funcție de necesitatea pacientului.


Orteza elastica pentru glezna


Cum poți preveni apariția acestor problemele?

Dacă ești genul de persoană care face sport ocazional, poți preveni apariția luxațiilor și a entorselor prin:

  • A-ți întări mușchii din partea de jos a piciorului (gambele)
  • A evita alergatul pe suprafețe de teren neuniforme
  • A purta echipament care să-ți protejeze glezna
  • A evita încălțămintea cu toc sau încălțămintea cu platformă, necorespunzătoare pentru activități sportive
  • A alege încălțăminte specială pentru alergat