Program consiliere telefonică: Luni - Vineri 10:00 - 17:00

Accesorii pentru scaunele cu rotile: 6 articole care iti vor usura viata

Accesorii pentru scaunele cu rotile: 6 articole care iti vor usura viata

Scaunele cu rotile au fost concepute pentru a facilita transportul indivizilor cu probleme de mobilitate. De la simple cărucioare (care erau folosite atât pentru transportul oamenilor, cât și al bunurilor), până la scaunele cu rotile complet automatizate din ziua de azi, care pot ajuta un individ paralizat să poată urca scările în siguranță. Evoluția scaunelor cu rotile nu este doar despre dezvoltarea și modernizarea echipamentului; este de fapt o evoluție a sensibilizării în continuă ascensiune. Sensibilizarea crescândă față de persoanele care au nevoie de scaune cu rotile se reflectă clar în accesoriile dezvoltate pentru nevoile utilizatorilor acestora. În ziua de azi, scaunele cu rotile nu sunt destinate transportării unei persoane imobile dintr-un loc în altul. Ale asigură mobilitatea individuală împreună cu demnitate, confort și o viață mai bună.

Dacă ești un utilizator obișnuit al scaunului cu rotile, e posibil să cunoști deja unele accesorii pe de care vom vorbi în rândurile de mai jos. Cu toate astea, există o mulțime de alte accesorii care nu sunt atât de cunoscute, în ciuda faptului că sunt foarte utile. În acest articol vom discuta despre articolele despre care ar trebui să știi și de care ai putea avea nevoie în funcție de nevoile tale:


1. Perna pentru șezut


Perna pentru coccis


Perna pentru șezut este cea mai comună dintre toate accesoriile de scaune cu rotile. De fapt, este accesoriul obligatoriu pe care fiecare utilizator ar trebui să îl aibă. Când ne gândim la o astfel de pernă, primul lucru care ne vine în minte este “confort”. Evident, aceasta îți va oferi nivelul de confort pe care ți-l dorești, însă există și multe alte avantaje ale utilizării unei perne pentru șezut. Aceasta îmbunătățește echilibrul, postura, reduce oboseala și este, de asemenea, cea mai bună măsură de precauție pentru rănile cauzate de presiune. Etapele inițiale ale deformărilor coloanei vertebrale, precu scolioza, pot fi, de asemenea, tratate cu ajutorul unei perne ortopedice pentru șezut, proiectată de experți.

Există varietăți diferite de astfel de perne disponibile pe piață. Cea mai comună dintre ele este perna cu spumă cu memorie.


2. Perna pentru spate


Perna ortopedica pentru zona lombara


Similar cu pernele pentru șezut, există pe piață diverse perne ergonomice pentru spate, care asigură o postură corectă, echilibru și ameliorarea durerilor de spate. Nu sunt la fel de obligatorii ca pernele pentru șezut, dar sunt de asemenea importante pentru fiecare utilizator al scaunului cu rotile, deoarece oferă confort în ședere un timp îndelungat și mențin o poziție bună. Perna pentru spate este obligatorie pentru persoanele care nu au un echilibru atât de bun în poziția de șezut. Aceasta poate oferi un sprijin adecvat în orice moment.

Mulți furnizori de scaune cu rotile personalizează perna pentru spate conform nevoilor utilizatorului. Aceasta e proiectată special pentru a se conforma curbei lombare și pentru a redistribui în mod egal presiunea, făcând astfel scaunul mai confortabil și mai puțin obositor.


3. Centura de siguranță pentru scaunul cu rotile

Un alt accesoriu obligatoriu pentru scaunul cu rotile este centura de siguranță. Deși utilizatorii nu sunt obligați să își fixeze o astfel de centură, ca orice alt șofer al unui vehicul pe roti, trebuie să folosească centura pentru propria lor siguranță. La fel ca oricare alta, și centura de siguranță pentru scaunul cu rotile este o curea cu catarame care va menține utilizatorul fixat în scaun.

Utilizatorii de scaune cu rotile cu un echilibru corporal adecvat sunt tentați să creadă că centura de siguranță reprezintă mai mult o constrângere pentru indivizii cu un echilibru scăzut. De fapt, aceasta este extrem de utilă în special când utilizezi o rampă sau navighezi pe un teren accidentat.


4. Mânuși pentru scaunul cu rotile

Dacă ai folosit un scaune cu rotile electrice sau dacă nu te deplasezi prea mult într-unul manual, atunci mănușile nu îți vor fi de folos. Dar dacă ești un utilizator activ al scaunului cu rotile, care trebuie să se propulseze des pe distanțe mai mari, atunci nu ar trebui să te gândești de două ori înainte să cumperi o pereche de mânuși.

Efortul de a propulsa manual un scaun cu rotile poate fi dur pentru palme, provocând bătături și vezicule. Utilizarea în mod repetat a mâinilor pentru împingerea scaunului cu rotile poate duce, de asemenea, și la amorțeală. Mânușile sunt, prin urmare, concepute pentru a-ți asigura protecția mâinilor fără a împiedica libera circulație.

Experții sugerează utilizatorilor de scaune cu rotile manuale să folosească mânuși pentru a-și proteja mâinile, deoarece acestea reprezintă cea mai activă parte a corpului. În mod justificat, mâinile au nevoie de un astfel de “răsfăț”.


5. Rucsacul pentru scaunul cu rotile

Rucsacurile pentru scaune cu rotile sunt foarte utile pentru transportul obiectelor de care ai nevoie. Nu trebuie să cari în poala cărțile, laptopul sau sticla de apă și să riști să-ți cadă pe jos. Achiziționează un rucsac pentru scaunul cu rotile, atașează-l de spătar și călătorește în voie oriunde ai nevoie.

Înainte de a căuta un astfel de rucsac, trebuie însă să acorzi atenție unui lucru: e recomandat să îl folosești doar dacă trunchiul tău e îndeajuns de flexibil pentru a se deplasa la stânga sau la dreapta pentru a putea scoate sau pune lucruri în rucsac. În caz contrar, va trebui să rogi pe cineva să facă acest lucru pentru tine.


6. Placa de transfer

Acest obiect nu este neapărat necesar pentru toți utilizatorii de scaune cu rotile, dar mulți dintre ei au nevoie de o astfel de placă. Persoanele care nu sunt capabile să se transfere de pe o suprafață pe alta (să zicem de la pat la scaun și invers) au adesea nevoie de asistență pentru a face acest lucru. Dacă persoana în cauza are o greutate foarte mare sau nu are un echilibru prea bun, transferul ar putea fi problematic atât pentru acesta, cât și pentru îngrijitor. Plăcile e transfer sunt special proiectate pentru astfel de persoane.

Placa de transfer reprezintă practic o scândură rezistentă, care joacă rolul unei punți între cele două suprafețe – astfel încât utilizatorul scaunului să se poată transfera de pe o suprafață pe alta fără prea mari bătăi de cap. Utilizatorul poate avea nevoie de asistență chiar și în timp ce folosește placa de transfer, însă procesul va deveni cu mult mai ușor datorită acesteia.