Program consiliere telefonică: Luni - Vineri 10:00 - 17:00

Boala Crohn și adaptarea la un nou stil de viață

Boala Crohn și adaptarea la un nou stil de viață

Deși poate părea intimidantă sau dificilă, viața cu boala Crohn sau colita ulcerativă nu trebuie să fie așa. Dacă ți s-a pus recent acest diagnostic, atunci probabil că te-ai confruntat cu crizele specifice acestei afecțiuni inflamatorii a intestinelor. Ei bine, deși nu există încă un tratament care să poată vindeca în totalitate această afecțiune, există variante pentru a ameliora simptomele și pentru a te ajuta să duci o viață neschimbată.

Există aproximativ 3 milioane de persoane care suferă de colită ulcerativă în Europa. Depistarea se face în special la tineri, în intervalul de vârstă de 20-30 de ani. Boala Crohn poate afecta orice segment al tubului digestiv, de la orificiul bucal la orificiul anal, în timp ce colita ulcerativă se distinge prin localizarea exclusivă în intestinul gros.

Orice boală cronică poate reprezenta o provocare pentru pacient sau familia acestuia, însă nu este imposibil să duci un stil de viață sănătos cu această afecțiune. Tratamentu se ajustează în funcție de simptomatologie și manifestări și la un moment dat, doctorul vă poate recomanda să încercați scutece adulti sau aleze igienice pentru a putea evita situațiile neplăcute.

Cum se manifestă colita ulcerativă?


Scutece adulti Seni Soft basic


Există câteva simptome pe care trebuie să le urmărești în cazul în care ești îngrijorat că s-ar putea să suferi de această boală. Nu uita însă că este cel mai bine să consulți un medic, care îți va recomanda analizele necesare pentru depistare și diagnosticare.

  • Dureri abdominale
  • Diaree recurentă sau scaune diareice cu sânge
  • Pierderea în greutate
  • Stare de oboseală, apetit scăzut, febrilitate
  • Erupții cutanate
  • Inflamații sau dureri articulare, care pot apărea la 25% din cei afectați

Simptomele bolilor biliare au apariție recurentă și pot fi mai mult sau mai puțin intense, în funcție de evoluția bolii.


Care sunt cauzele bolii Chron?

Deși cauza acestor afecțiuni nu este cunoscută cu exactitate, se consideră că sunt mai mulți factori care contribuie la apariția bolii, precum:

  • Factori genetici, dacă o rudă de gradul I a fost diagnosticată cu o afecțiune de acest fel
  • Perturbări ale sistemului imunitar
  • Fumatul este cel mai important factor de risc atunci când vine vorba despre boala Crohn

Nu trebuie să îți faci însă griji. Boala Crohn nu este contagioasă, transmiterea la alte persoane nu este posibilă. Ea nu apare ca urmare a unei afecțiuni infecțioase nedepistate.


Cum se stabilește diagnosticul?

Pentru a diagnostica această afecțiune este obligatoriu să consultați un medic specialist. Acesta se stabilește prin evaluarea unui istoric medical, a unui examen fizic, a testelor de laborator. De asemenea se efectuează o endoscopie sau o analiză de imagistică radiologică, precum și analiza histologică a unor biopsii prelevate odată cu endoscopia.


Cum se tratează această afecțiune?


Scutece adulti Seni Classic Plus


Tratamentul se stabilește sub îndrumarea doctorului specialist, în funcție de severitatea bolii și răspunsul la tratament. Pacientul va avea posibilitatea de a alege dintre mai multe alternative terapeutice existente.

Tratamentul existent recomandat este de mai multe feluri: tratament medicamentos, chirurgical, regim strict din punct de vedere dietetic, în special pentru a combate pierderile în greutate. De asemenea, se recomandă renunțarea la fumat. Aceasta determină o scădere în proporție de 60% de recidivă a bolii la 2 ani, față de pacienții care continuă să fumeze.

De asemenea, în cazul în care pacientul suferă de episoade diareice recurente, doctorul poate recomanda utilizarea de scutece adulți. Acestea nu vor fi utilizate decât până când simptomatologia se diminuează în raport cu tratamentul medicamentos. Acestea pot ajuta la evitarea unor situații neplăcute, mai ales în perioadele în care simptomatologia este recurentă, ceea ce poate duce la disturbarea vieții de zi cu zi.


Cum să te adaptezi la un nou stil de viață

Datorită intervalului de vârstă la care se diagnostichează această afecțiune, sunt anse mari ca cei afectați să fie încă studenți sau să muncească. În această situație, ei trebuie să învețe cum să ducă o viață normală cu o boală cronică. Colita ulcerativă nu limitează posibilitatea de a face activități fizice, ieșiri cu prietenii sau călătoriile. Aceasta nu afectează fertilitatea, iar riscul de transmitere a bolii la copil este de sub 1%. Este recomandat însă ca planificarea sarcinii să se facă în perioada de remisiune a bolii, pentru că în acest caz, posibilitatea declanșării simptomelor este scăzută.

Acest lucru nu este deloc dificil. Pentru suport, vă puteți adresa familiei, prietenilor sau unor grupuri de persoane care suferă de aceeași afecțiune, precum Asociația Persoanelor cu Boli Inflamatorii Intestinale din România (ASPIIR).

Boala Crohn nu reprezintă o afecțiune rușinoasă sau care să limiteze viața unei persoane. Aceasta nu va sta în calea unui stil de viață normal. Singurul lucru important este ca persoana afectată să țină cont de indicațiile medicului, să ia tratamentul prescris și să aibă grijă la dietă, pentru a duce o viață echilibrată.