Program consiliere telefonică: Luni - Vineri 10:00 - 17:00

Alegerea unui scaun cu rotile potrivit

Alegerea unui scaun cu rotile potrivit

Dacă ai mobilitatea limitată, un scaun cu rotile îți poate îmbunătăți calitatea vieții, permițându-ți să continui să fii activ și să faci lucrurile care îți plac. Alegerea scaunului cu rotile potrivit îți da voie să socializezi și să ieși alături de prieteni și familie.

Există o serie de factori de luat în considerare atunci când alegi scaunul cu rotile – inclusiv tipul de corp, afecțiunea pielii, postura și forța. Dacă ai o afecțiune care probabil vă progresa în timp, e o idee bună să ții cont și de posibilele nevoi viitoare.

Tipurile de scaune cu rotile disponibile pe piață

Scaunele cu rotile pot fi împărțite în două categorii principale: scaune cu rotile manuale (propulsare de puterea utilizatorului) și scaune cu rotile electrice.

Scaunele cu rotile de ambele tipuri tind să fie mai mici decât scuterele electrice pentru mobilitate, și sunt adesea mai manevrabile. Acest lucru permite accesul mai ușor în magazine și alte clădiri.

Scaun cu rotile manual





Scaunul cu rotile manual e de obicei mai potrivit pentru persoanele care:

  • Necesită un scaun cu rotile pentru mobilitate în marea majoritate a timpului sau permanent (atât în interiorul, cât și în exteriorul casei).
  • Pot merge – poate doar cu un baston sau cu ajutorul unui cadru, dar nu pot face față distanțelor mai mari, așa că folosesc un scaun cu rotile manual când se află în aer liber.

Vei avea nevoie de suficientă forță și mișcare în brațe pentru a utiliza un scaun cu rotile autopropulsat. Dacă nu reușești să gestionezi acest lucru, un scaun cu rotile propulsat de însoțitor, conceput pentru a fi împins din spate de către o altă persoană ar fi mai potrivit. Este demn de menționat faptul că majoritatea scaunelor cu rotile autopropulsate vor avea, de asemenea, mânere de împingere pentru momentele în care poate fi nevoie de ajutor suplimentar.

Scaunele cu rotile autopropulsate au roți din spate mai mari, dotate cu jante exterioare pe care le rotești pentru a putea controla și propulsa scaunul. Datorită dimensiunii roților, scaunul e mai voluminos și poate fi dificil de transportat în portbagajul unei mașini. Din acest motiv, dacă alegi un scaun autopropulsat, caută un model cu roți dodate cu sistem cu eliberare rapidă.

Scaunele cu rotile propulsate de însoțitor au roți din spate mai mici, deci sunt adesea mai ușoare și mai ușor de transportat. De asemenea, sunt mai ușor de manevrat și controlat pentru persoana care împinge scaunul. Cu toate astea, minusul este că e mai dificil să traversezi obstacole precum bordurile cu niște roți mai mici.

Scaun cu rotile electric




Numite și scaune cu rotile asistate electric sau motorizate, aceste tipuri de scaune sunt ideale dacă nu ai puterea sau rezistența de a folosi un scaun cu rotile autopropulsat, dar nu îți dorești să te bazezi pe altă persoană pentru a fi împins – sau dacă îți dorești ca uneori să poți face călătorii mai lungi în scaun cu rotile.

Există o varietate mare de modele disponibile, împărțite în trei mari categorii:

  • De interior: pentru utilizare în interiorul casei sau în locuri cu pardoseala netedă și uniformă, cum ar fi centrele comerciale. De obicei sunt ușor de pliat, ceea ce le face potrivite pentru transportatul în portbagajul mașinii.
  • De exterior: scaunul cu rotile are roți mai mari pentru a face față terenurilor neuniforme, precum și suspensii pentru a face conducerea mai confortabilă. Poate fi de asemenea utilizat și în interior, însă din cauza dimensiunii mai mari e posibil să nu încapă prin unele uși.
  • De interior și exterior: conceput pentru a raspunde tuturor cerințelor. Nu va fi la fel de ușor și portabil ca unele modele, și nici la fel de robust ca altele, însă oferă echilibrul perfect de caracteristici. Scaunele cu rotile electrice sunt fie Clasa a 2-a, ceea ce înseamnă că pot fi utilizate în exterior pe trotuare, fie Clasa a 3-a, pentru utilizarea pe drumuri și trotuare.

Toate sunt, în general, mult mai grele decât scaunele cu rotile manuale, deoarece cadrul trebuie să fie mai puternic pentru a susține bateria și motoarele.

Ce să cauți într-un scaun cu rotile electric?

Există câțiva factori cheie care trebuie luați în considerare înainte de a alege un scaun cu rotile electric.

Comenzile de conducere

Cel mai obișnuit tip de “comandă de acționare” pe un scaun cu rotile electric este o consola de comandă montată pe una dintre cotiere. În teorie, consola e foarte simpla, deși uneori se dovedește a fi dificil de învățat. Inițial, s-ar putea să găsești comenzile prea sensibile sau insuficiente, dar ar trebui să le poți regla pentru a se potrivi nevoilor tale. Există unele modele cu comenzi de acționare în stil ghidon (similare cu cele ale unui scuter, dar mai mici).

Bateriile pentru scaunul cu rotile

Scaunele cu rotile motorizate trebuie să fie încărcate în mod regulat. Majoritatea bateriilor pentru scaune cu rotile se pot încărca chiar și în zece ore. Dacă lași scaunul la încărcat peste noapte, va fi gata de utilizare în timpul zilei.

Depozitarea scaunului cu rotile

E posibil ca unele dintre scaunele cu roți mai mari să fie depozitate în afara casei – de exemplu, într-un garaj. Scaunul cu rotile electric trebuie depozitat într-o zonă răcoroasă, uscată și bine ventilată în timp ce se încarcă. Verifică dacă ai un loc potrivit pentru a face acest lucru, înainte de a achiziționa scaunul cu rotile.

Pentru a achiziționa un scaun cu rotile electric sau manual, consultă un magazin de tehnica medicala de specialitate, așa ca e-Motion.