Orteza

O orteză este un aparat ortopedic extern, fie prefabricat, fie făcut la comandă, care controlează mișcarea unor anumite părți ale corpului. Ortezele sunt de mai multe tipuri, ca orteze cervicale, orteze pentru picior, orteze pentru brațe, orteze pentru coloana, orteze pentru gleznă etc. De asemeness, ortezele pot fi personalizate, și este cel mai bine să fie achiziționate la comandă pentru a aduce beneficiile maxime.

Scopul ortezelor este de a crește eficiența funcției în timpul leziunilor acute sau pe termen lung. Aceasta include leziuni ale țesuturilor moi și osoase, precum și schimbări ca urmare a modificărilor neurologice. Ele pot fi un adjuvant eficient alături de tehnicile de fizioterapie, cum ar fi întărirea și întinderile musculare, antrenarea mersului și a echilibrului și strategiile de atingere și apucare.

Trebuie luate o serie de considerații înainte de a decide asupra tipului de orteză necesar:

  • Care sunt scopurile pacientului?
  • Care sunt deficiențele specifice care influențează funcția lor?
  • Deficiențele sunt rezultatul modificărilor țesuturilor moi? Pot fi modificate cu ajutorul terapiei?
  • Este necesar un instrument ajutător pentru mers?
  • Trebuie protecție pentru anumite mișcări?
  • Poate o orteză să îmbunătățească eficiența unei activități?
  • Poate pacientul să facă față oricăror adjuvanți administrați?
  • Ortezele pot fi prefabricate sau personalizate, în funcție de nevoile pacientului?

Unii indivizi au leziuni/ modificări mai complexe la una dintre multiplele structuri articulare și, prin urmare, necesită o orteză personalizată. Acest lucru poate fi valabil mai ales în afecțiunile neurologice, cum ar fi paralizia cerebrală (PC), boala Parkinson (PD) sau după leziuni cerebrale, cum ar fi afecțiunea traumatică a creierului (TBI) sau accidentul vascular cerebral. În aceste cazuri, spasticitatea mușchilor poate avea un impact asupra funcției pacientului. Ortezele pot fi folosite atât în repaus, cât și în timpul mobilității pentru a îmbunătăți efectele spasticității sau pentru a reduce riscul de contracturi. În acest caz, orteza va fi măsurată în mod specific la individ și va putea fi refăcută pe măsură ce individul crește (în pediatrie) sau pe măsură ce se fac modificări ale structurilor articulare.

Un ortezist certificat va evalua pacientul și îi va recomanda orteza cea mai bună pentru acesta. Există o varietate de modele pe piață. Ortezatorul certificat va determina care design este cel mai bun pentru tratament, în funcție de nevoile și obiectivele individuale. 

Ortezele funcționează cel mai bine atunci când sunt aplicate direct pe piele sau pe haine subțiri. Există instrucțiuni specifice de îmbrăcare (aplicare) pe care medicul ortezist autorizat le va explica pacientului. De aceea, este important să faci cea mai bună alegere, mai ales dacă ai o afecțiunea mai grea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *