Cum să alegi și să utilizezi un baston de mers

A învăța cum să folosești bastoane ortopedice sau carje poate ajuta la prevenirea căderilor și a rănilor rezultate prin îmbunătățirea echilibrului și stabilității în timpul mersului. De asemenea, îi poate ajuta pe cei care au suferit o accidentare sau au un handicap să meargă mai bine. 

Deși bastoanele pot fi de ajutor, alegerea celui potrivit nu este o sarcină atât de simplă pe cât ar putea suna. De la găsirea tipului potrivit de baston până la asigurarea că ai înălțimea adecvată a acestuia, există mai mulți factori de luat în considerare. În plus, odată ce îl găsești pe cel potrivit, este important ca acesta să fie utilizat corect pentru a asigura mersul în siguranță.

Ar trebui să consulți un medic sau un terapeut în timp ce decizi care baston este potrivit pentru tine. În acest articol, te vom ghida prin cum să alegi un baston și cum să-l utilizezi corect.

Cele mai frecvente motive pentru a avea nevoie de un baston

Există o multitudine de motive pentru care cineva ar putea beneficia de utilizarea unui baston, dar iată câteva dintre cele mai comune:

  • Intervenții chirurgicale care afectează spatele, șoldurile sau membrele inferioare
  • Dureri la nivelul articulațiilor cauzate de artrită
  • Dureri de spate, în special cele asociate cu obezitatea
  • Leziuni la gleznă, genunchi sau picior

Cum să alegi un baston?

Alegerea bastonului potrivit este imperativă pentru a te asigura că își face treaba corect. Folosirea unui tip greșit de baston de mers poate duce la o postură proastă sau la un mers nepotrivit, ceea ce duce la un risc crescut de rănire, și un pericol de cădere.

Iată pașii de bază pe care trebuie să îi iei în considerare pentru a face alegerea corectă:

  • Consultă un medic pentru a înțelege ce tip de baston sau cârjă este cel mai potrivit pentru nevoile tale.
  • Decide tipul de baston și tipul de prindere care ți se va potrivi.
  • Alege un baston care este durabil și are o mulțime de recenzii bune de la alții.
  • Alege bastonul astfel încât să fie confortabil și să nu riști să te rănești.

Există atât de multe bastoane pe piață, încât poate fi confuz să descifrezi la ce servește fiecare. Mai jos enumerăm și descriem câteva tipuri comune de bastoane. Reține că unele dintre acestea pot fi combinate. De exemplu, multe bastoane au o prindere funcțională și sunt pliabile. Deci care sunt tipurile de baston?

Baston cu mâner în formă de „C” 

Acesta este unul dintre cele mai de bază tipuri de baston de mers. Este un baston drept cu un singur vârf, cu un mâner curbat (în formă de C). Ajută la echilibru pur și sprijin. Persoanele care folosesc aceste bastoane ar trebui să aibă nevoie doar de asistență minoră pentru echilibrarea sau menținerea greutății pe un picior. Nu este potrivit pentru persoanele care necesită mai mult decât un sprijin ușor.

Baston cu prindere funcțională

Acesta este cel mai comun tip de baston. Este un baston drept cu un singur vârf cu mâner drept (perpendicular pe arborele principal). Mânerul drept permite o aderență și un control mai bune decât o face unul curbat. Acest tip de baston este ideal pentru persoanele care au nevoie de ceva mai multă asistență pentru echilibru. Este ușor de prins, oferă mai mult suport decât un baston cu mâner în formă de „C”, este disponibil pe scară largă, este pliabil pentru depozitare ușoară și are înălțimea reglabilă.

Baston cu maner pentru echilibru

Designul acestui baston de mers asigură că greutatea utilizatorului este centrată astfel încât să fie sprijinul în principal pe partea cea mai puternică a bastonului. Distribuția îmbunătățită a greutății are ca rezultat mai multă stabilitate. Este potrivit pentru cei care trebuie să pună o greutate parțială pe baston. Oferă mai mult suport decât un baston de prindere funcțional standard.

Baston cu picioare

Acesta are patru picioare de suport, formând o bază dreptunghiulară de dimensiuni diferite. De obicei, vine cu un mâner decalat și este potrivit pentru cei care necesită mult sprijin. Poate suporta mai multă greutate decât un baston cu un singur vârf și reduce șansele de alunecare. Poate sta singur independent, în loc să fie sprijinit de ceva atunci când nu este utilizat. Adesea are înălțimea reglabilă. Poate fi mai greoi și mai greu de manevrat decât un baston cu un singur vârf. De obicei, nu se poate plia pentru depozitare.

Cadru de mers

După cum sugerează și numele, acest tip de baston este mai aproape de un cadru decât celelalte. Are o bază și mai mare decât un baston cu patru picioare și este adesea folosit de cei care au probleme mai mari la mersul pe jos independent. Este mai greoi în general și este greu de folosit pe scări. 

Baston pliabil

Un baston pliabil este un baston obișnuit – de obicei un baston de prindere funcțional – care poate fi pliat. Când este pliat, poate fi purtat de o curea de mână sau plasat într-o geantă. Este ușor, ideal pentru mers, și are înălțime reglabilă. Poate să nu fie la fel de robust ca alte bastoane.

Unul dintre cei mai importanți pași pe care trebuie să-i iei în considerare înainte de a utiliza un baston este să te asiguri că are dimensiunea potrivită. Dacă un baston este prea lung, va fi mai dificil să-l ridici pentru a-l muta în timp ce mergi. Un baston prea scurt ar putea determina utilizatorul să se aplece în lateral și, de fapt, poate înrăutăți echilibrul. Cumpărarea unui baston reglabil ușurează mult dimensionarea. 

Ține bastonul de mers în mâna opusă piciorului afectat sau cel mai slab. Bastonul trebuie să fie la același nivel cu osul șoldului de pe partea superioară a coapsei. Cotul ar trebui să fie îndoit la un unghi de aproximativ 20 de grade atunci când mâna se sprijină pe baston.

În timp ce multe bastoane sunt ușor de reglat, ai putea opta pentru unul care nu este. În acest caz, ar putea fi necesar să fie tăiat la dimensiune. Dacă trebuie să furnizezi măsurători pentru un baston personalizat sau îl tai singur, urmează acești pași care explică cum să măsori un baston:

Poartă pantofi obișnuiți pentru a lua măsurătorile. Stai într-o poziție verticală și lasă-ți brațele să cadă în mod natural în lateral (coatele îndoite aproximativ la un unghi de 20 de grade). În această poziție, roagă pe cineva să măsoare distanța dintre podea și articulația încheieturii mâinii. Aceasta este măsurarea corectă pentru lungimea bastonului (de la vârf până la punctul cel mai de jos al vârfului mânerului).

Caracteristici importante ale bastonului

În căutarea bastonului perfect, vor fi multe lucruri de avut în vedere. Pe lângă găsirea tipului și mărimii potrivite de baston de mers, iată câteva alte criterii de luat în considerare:

Să aibă înălțime reglabilă: achiziționarea unui baston reglabil înseamnă că te poți asigura că ai întotdeauna potrivirea corectă. În plus, nu trebuie să te ocupi de tăierea unui baston la dimensiunea potrivită.

Mânerul de prindere să fie bun: aceasta este adesea o chestiune de preferință, dar prinderea corectă poate reduce stresul articular și poate preveni deformările articulare. Mânerele vin în diferite forme și materiale, iar medicul sau kinetoterapeutul te poate ajuta să decizi pe care să alegi.

Materialul să fie de calitate: trebuie să știi că bastonul tău va fi de încredere și va dura mult timp. Alegerea unui material durabil va reduce riscul de a rămâne fără baston și va însemna că trebuie înlocuit mai rar.

În funcție de situația ta individuală, este posibil să ai nevoie de un baston care are unele caracteristici unice. De exemplu, unele bastoane oferă un mâner suplimentar pentru a ajuta la ridicarea din poziție așezată. Altele includ de fapt un scaun în designul lor în cazul în care trebuie să iei pauze regulate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *