Ce sunt șosetele antiembolism

Șosetele antiembolism exercită presiune asupra picioarelor pentru a crește circulația. Procedând astfel, acestea reduc riscul unei persoane de a forma cheaguri de sânge. Un medic le poate recomanda pentru cineva care are mobilitate redusă.

Șosetele antiembolism sunt fabricate din material elastic care comprimă ușor picioarele. Presiunea este gradată, fiecare șosetă fiind mai strânsă în partea de jos a piciorului și mai lejeră în partea de sus.

Când o persoană trebuie să rămână la pat după o intervenție chirurgicală, un medic poate prescrie ciorapi antiembolism pentru a preveni formarea cheagurilor de sânge. Cercetările indică faptul că acești ciorapi reduc semnificativ riscul unui cheag de sânge într-o venă a piciorului, numită și tromboză venoasă profundă.

Șosetele pot acoperi doar gamba sau și coapsa, iar un medic va recomanda șoseta potrivită pentru o persoană. Este important ca oamenii să-și poarte șosetele corect pentru a evita complicațiile.

Ce sunt ciorapii antiembolism?

Șosetele antiembolism aplică o presiune gradată pe picioare. Majoritatea șosetelor sunt fabricate din material fără latex, cuprinzând 82% poliamidă și 18% elastan. Acest lucru le face atât elastice, cât și sigure.

Sunt disponibile într-o gamă mare de dimensiuni și lungimi. Procesul de potrivire implică măsurarea circumferinței gleznei sau gambei. Șosetele până la coapsă necesită o măsurare suplimentară la coapsă.

De ce le folosesc oamenii?

Medicii prescriu adesea șosete antiembolism pentru persoanele care au suferit o intervenție chirurgicală. Ele ajută la prevenirea trombozei, care se manifestă prin formarea unui cheag de sânge într-o venă a piciorului. Tromboza este mai frecventă la persoanele care sunt imobile. Uneori, practicienii folosesc șosetele ca măsură preventivă la persoanele care au un risc crescut de formare a cheagurilor de sânge.

Tromboza este gravă deoarece, deși cheagul este în picior, poate afecta restul corpului. În unele cazuri, cheagurile pot ajunge la plămâni, unde se poate bloca fluxul de sânge. Această obstrucție poate provoca complicații grave și poate fi fatală. Cu toate acestea, deși tromboza este periculoasă, se poate și preveni. Experții consideră că șosetele antiembolism reduc riscul cu 40%.

Cum funcționează?

Deoarece presiunea din șosetele antiembolism este mai mare în partea de jos și mai scăzută în partea de sus a piciorului, aceste șosete ajută la circulația sângelui către inimă. Făcând acest lucru, ele împiedică sângele să se acumuleze la picioare sau să se infiltreze lateral în vene – cele de la suprafață – din picior.

De asemenea, acțiunea de strângere a șosetelor poate face venele puțin mai înguste, crescând viteza fluxului sanguin.

Tipuri de șosete:

Există două lungimi de șosete antiembolism: până la gambă și până la coapsă.

Oamenii folosesc uneori șosete antiembolism și ciorapi compresivi medicali în mod interschimbabil, dar acestea sunt de fapt produse pentru utilizări diferite. Șosetele antiembolism sunt potrivite pentru persoanele care trebuie să rămână la pat, în timp ce ciorapii compresivi sunt cei mai buni pentru persoanele care au mai multă mobilitate.

Ciorapii compresivi exercită o presiune mai puternică asupra picioarelor, așa că oamenii nu ar trebui să-i folosească în locul șosetelor antiembolism. În schimb, sunt o alegere potrivită pentru persoanele cu vene varicoase sau limfedem.

Unele produse de compresie sunt disponibile în orice magazin. Acestea includ șosete de zbor, ciorapi elastici de susținere și șosete de compresie atletice. Aceste articole oferă de obicei mai puțină compresie decât șosetele antiembolism, iar presiunea este de obicei uniformă, mai degrabă decât gradată.

Cum se utilizează?

Este important să urmezi instrucțiunile medicului cu privire la câte ore din zi trebuie să porți șosete antiembolism și când să le pui.

Ciorapii antiembolism sunt siguri atunc când se utilizează corect, dar dacă o persoană îi folosește greșit pot cauza probleme. Șosetele purtate necorespunzător pot provoca o presiune excesivă în unele zone. Acest lucru poate duce la ruperea pielii, în special la adulții în vârstă.

Uneori, șosetele pot deveni strânse, rulate sau pliate atunci când o persoană îi pune incorect. Acest lucru restricționează circulația și acționează ca un garou, care inversează presiunea gradată. În consecință, șosetele nu mai funcționează corect și pot provoca acumulare de sânge în glezne și picioare.

De asemenea, șosetele antiembolism nu sunt sigure pentru toată lumea. Nu sunt potrivite pentru persoanele cu anumite afecțiuni, cum ar fi:

  • insuficiență cardiacă congestivă
  • exces de lichid în plămâni
  • boala inflamatorie a pielii
  • leziuni ale nervilor
  • anomalii congenitale ale membrelor
  • umflarea extremă a piciorului inferior
  • obezitate severă, când nu este posibilă purtarea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *