Ce trebuie sa stii despre gulerele cervicale

Am văzut cu toții gulere cervicale și orteze. Sunt dispozitive pe care oamenii le poartă după accidente sau operații. Acestea sunt din plastic și din material textil și ajută pacienții să se vindece și să se recupereze.

Dar pentru ce este cu adevărat un guler cervical? Și când ar trebui să folosești unul?

Un guler pentru gât, cunoscut și sub denumirea de orteză pentru gât sau guler cervical, este un instrument folosit pentru a susține gâtul și coloana vertebrală și pentru a limita mișcarea capului după o accidentare. Scopul său este de a te împiedica să-ți miști capul și gâtul până când rana este vindecată.

În general, există trei tipuri de gulere pentru gât:

  1. Gulere moi

Sunt fabricate din cauciuc spumă, polietilenă sau, uneori, manșetă gonflabilă și se potrivesc în jurul gâtului. Aceste gulere permit o anumită gamă de mișcare, mai ales înainte și înapoi, limitând în același timp mișcarea dintr-o parte în alta.

Gulerele moi sunt folosite în tratarea loviturilor și a entorselor de gât și pentru a oferi sprijin pentru durerile cronice de gât, în special la persoanele în vârstă.

  1. Gulere rigide

Aceste gulere sunt realizate dintr-o carcasă de plastic peste un miez de spumă sau vinil. Ele sunt cele mai restrictive dintre toate gulerele pentru gât. Sunt utilizate atunci când medicii doresc să oprească aproape toate mișcările gâtului în orice direcție.

Un guler rigid este folosit după o intervenție chirurgicală sau după traumatisme severe, cum ar fi fracturile, unde vindecarea va dura mult timp. Gulerele rigide sau dure se extind de obicei de la maxilar la claviculă.

  1. Gulere Sport

Aceste gulere reprezintă un tip specializat de gulere rigide. Ele sunt folosite de șoferii de mașini de curse, motocicliști și de șoferii de ATV-uri, toți care se angajează în conducerea de mare viteză, cu impact ridicat, pentru a preveni deteriorarea gâtului în caz de coliziuni sau opriri bruște.‌‌

Sunt extrem de eficiente în salvarea de vieți și prevenirea necesității altor tipuri de gulere pentru gât.

Ai nevoie de un guler pentru gât?

Gâtul este cea mai delicată parte a coloanei vertebrale. Gândește-te la el ca la un pachet subțire de spaghete care susține o minge de bowling de 5 kg. Dacă oricare dintre acele fire de spaghete este crăpată sau ruptă – în urma unui accident de mașină sau a unei accidentări sportive – atunci celelalte fire trebuie să facă o muncă suplimentară pentru a susține acea minge de bowling. Un guler pentru gât te ajută să-ți susții capul până când mușchii și oasele din gât se vindecă.

Durerea cronică de gât are multe cauze – de la lucruri minore precum un rucsac prea plin de manuale până la cele atât de importante precum pintenii osoși sau artrita. În aceste cazuri, gulerul ajută la ameliorarea durerii în timpul tratamentului.

Când consulți un medic în legătură cu durerile de gât, trebuie să-l anunți dacă ai obiceiul de a purta poșetă sau geantă pe un braț, dacă stai într-o singură poziție pentru perioade lungi de timp sau dacă vorbești mult la telefon.

De asemenea, medicul te va întreba dacă durerea e accentuată în umeri sau mâini sau dacă este însoțită de dureri de cap. Toate aceste lucruri pot însemna că mușchii gâtului sunt slăbiți și obosiți să-ți susțină capul.

Vei avea întotdeauna nevoie de un guler pentru gât?

Gândirea medicală actuală este că, cu cât se poartă un aparat mai mult, cu atât devine mai puțin eficient. Medicii și terapeuții doresc să-ți întărești și să-ți miști mușchii slăbiți cât mai curând posibil. Tratamentul cu guler cervical, care necesită imobilizare, repaus la pat și analgezice, este mai bine tratat acum prin terapie cu exerciții fizice și masaj.

Dar efectele negative ale imobilizării complete sunt depășite de beneficiile de a lăsa rana să se vindece. După aceea, gulerele rigide sunt îndepărtate în favoarea terapiei cu mișcare.

Când nu ar trebui să folosești un guler pentru gât?

Medicii regândesc utilizarea gulerului cervical pentru terapie extinsă. Deteriorarea musculară crește atunci când pacientul folosește gulerul pentru o perioadă lungă de timp. De asemenea, medicii cred că la mulți pacienți care folosesc un guler, ameliorarea durerii se poate datora parțial sprijinului psihologic al gulerului, cât și suportului fizic.

Un guler nu trebuie purtat mai mult de 10 zile după o rănire. Dar este posibil să ai nevoie de sprijin pentru o perioadă lungă de timp după o intervenție chirurgicală sau o leziune traumatică.

La pacienții care sunt în stare de ebrietate sau au suferit un accident vascular cerebral sau leziuni cerebrale traumatice sau în cazul în care gulerul este montat incorect (cum se întâmplă adesea la copii și adolescenți), șansele de sufocare sau vărsături sunt foarte mari.

Durerea de gât este o problemă comună astăzi, cu cauze variate și numeroase tratamente. Un guler cervical poate ajuta în multe cazuri, sau discuțiile pot duce la diagnostice și opțiuni suplimentare. Orice ai decide să faci, fii sigur că discuți toate preocupările tale cu medicul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *