4 tipuri de dispozitive ajutatoare pentru persoanele în varsta

Ajutoarele pentru mobilitate sunt dispozitive concepute pentru a ajuta persoanele care au probleme de deplasare să se bucure de o mai mare libertate și independență. De obicei, persoanele care au dizabilități sau răni, sau adulții în vârstă care prezintă un risc crescut de cădere, aleg să folosească dispozitive ajutatoare pentru mers. Aceste dispozitive oferă utilizatorilor mai multe beneficii, inclusiv mai multă independență, reduc durerea și cresc încrederea și stima de sine.

Există o gamă vastă de dispozitive de mobilitate pentru a satisface nevoile oamenilor – în acest articol ne vom rezuma la cele de bază.

1. Baston

Bastonul este probabil cel mai comun și standard tip de ajutor pentru mers pe care un vârstnic îl poate folosi. Până când cei mai mulți dintre noi ajungem la 70 de ani, echilibrul nostru va începe să slăbească, iar bastonul poate ajuta cu adevărat la stabilitate, reducând în același timp solicitarea picioarelor și fiind un dispozitiv ușor și portabil. Majoritatea modelelor de bastoane ortopedice au o lungime „standard” de 1 m, dar care poate fi ajustată la nevoile utilizatorului.

Dacă te simți vreodată în pericol de a cădea, un baston poate fi foarte util ca dispozitiv non-intruziv care permite totuși multă independență. Similar cu cârjele, bastonul ajută la susținerea greutății corpului și ajută la transferul greutății de la picioare în partea superioară a corpului.

Deși elimină efortul de pe partea inferioară a corpului pentru a ajuta la mers, exercită o presiune mai mare asupra mâinilor și încheieturilor. Deci, dacă ai probleme cu partea superioară a corpului sau ai brațele/ mâinile mai slabe, un baston ar putea să nu fie cea mai bună alegere pentru un dispozitiv de mers cu excepția cazului în care intenționezi să-l utilizezi cu moderație. 

2. Cârje

Cârjele, ca niște bastoane, preiau greutatea de pe picioare și transferă o parte din ea în partea superioară a corpului. Cârjele sunt folosite în mod obișnuit de către vârstnici în perechi și sunt în general mult mai obstructive, greoaie și mai greu de folosit decât bastoanele standard.

Acestea tind să fie mai bune ca dispozitiv temporar de mers pe jos, adesea folosite după o accidentare a piciorului. Cu toate acestea, odată ce cineva ia în considerare un dispozitiv pentru utilizare pe termen lung, există de obicei opțiuni mai bune. Există o mulțime de modele de carje subaxilare care se pot adapta la nevoile tale.

3. Cadru de mers

Cadrul de mers este un dispozitiv de mers cu patru picioare. Uneori poate avea roți pe cele două picioare din față pentru a ușura mișcarea înainte. Există, de asemenea, diferite tipuri de cadre de mers, inclusiv cu 2 roți sau cu 4.

Cadrele de mers oferă mai mult sprijin și echilibru decât bastoanele și cârjele, deoarece au un contact mult mai larg cu solul. În general, utilizatorul va plasa greutatea pe cele două laturi ale cadrului, primind o stabilitate mai mare, menținând în același timp un nivel corect de independență.

În ciuda faptului că sunt mai mari ca bastoanele și cârjele, plimbările sunt în general ușoare. În unele cazuri, un cadru poate fi chiar mai ușor ca cârjele!

Cu toate acestea, în ceea ce privește dispozitivele de mers pentru bătrâni, plimbările nu sunt întotdeauna cea mai bună opțiune. Ele sunt adesea dificil de manevrat când sunt afară și când există o diferență mică între înălțimea trotuarului și alte obstacole similare. Din acest motiv, dacă ești în căutarea unui dispozitiv pentru mers care să te ajute atunci când ești în afara casei, este posibil ca plimbările să nu fie cea mai bună opțiune.

4. Scaune cu rotile

Un scaun cu rotile este un exemplu de ajutor pentru mobilitate. Scaunele cu rotile sunt folosite de persoane care nu ar trebui să pună greutate pe membrele inferioare sau care nu pot merge. Ele pot fi mai potrivite decât plimbările pentru persoanele cu dizabilități severe sau atunci când este necesară deplasarea pe distanțe mai mari. Scaunele cu rotile pot fi propulsate manual de către utilizator, împinse de altcineva sau alimentate electric. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *