Program consiliere telefonică: Luni - Vineri 10:00 - 17:00

Tipuri de gulere cervicale

Tipuri de gulere cervicale

Gulerele cervicale sunt utilizate în mod obișnuit de către pacienții care au avut o intervenție chirurgicală a coloanei cervicale, pentru imobilizarea gâtului. De asemenea, este utilizat pentru tratamentul durerilor de gât, cauzate de traumatisme acute sau dureri cronice. După o accidentare, gulerul poate fi folosit atât pentru imobilizare, cât și pentru a reduce durerea, deși valoarea gulerului față de mobilizările active timpurii este pusă sub semnul întrebării, deoarece mobilizările precoce pot oferi o îmbunătățire mai mare a mișcării cervicale și reduce durerea.

Scopul principal al gulerelor pentru gât este de a preveni sau de a minimiza mișcarea coloanei cervicale. De asemenea, menține capul într-o poziție confortabilă aliniată gravitațional, menținând lordoza cervicală normală.

Chiar dacă termenul guler cervical a fost utilizat pe scară largă, termenul standardizat și universal acceptat este acum orteză cervicală. Numele trebuie dat în funcție de părțile corpului pe care le susține dispozitivul, cum ar fi orteza cervicală, pentru cap sau cervico-toracică.


Câte tipuri de gulere cervicale există?

Pe baza materialelor și a durității materialului, gulerele cervicale pot fi clasificate ca:

  • Guler moale
  • Guler rigid

Gulerele moi sunt făcute din pâslă. Acestea sunt tăiate pentru a se modela în jurul gâtului și maxilarului pacientului, dimensiunea fiind ajustată la pacient. Aceste gulere nu imobilizează complet gâtul, totuși, ele restricționează mișcarea și reprezintă un memento kinestezic pentru pacient pentru a reduce mișcarea gâtului. Deoarece gulerul se află sub bărbie și susține bărbia, minimizează contracția musculară necesară împotriva forțelor gravitaționale pentru a menține capul într-o poziție normală. Acest tip de guler nu imobilizează cu adevărat gâtul, ci limitează doar flexia și extensia în faza finală. Aceste gulere se potrivesc strâns în jurul gâtului și limitează transpirația.

Gulerele rigide au un design similar cu cele moi, dar sunt construite din plexiglas. Se aplică ușor și se păstrează curate întotdeauna, acest lucru fiind un avantaj al gulerului din plastic. Acest tip de guler este furnizat în diferite dimensiuni pentru a se potrivi pacientului. Aceste gulere restricționează mișcarea în flexie și extensie. Acestea nu susțin doar bărbia, ci și occiputul, reducând extensia activă, mai ales în faza finală. Un dezavantaj al gulerelor rigide este că pot cauza obstrucția fluxului venos, ceea ce poate crește presiunea intracraniană. Dacă există o dovadă clară a presiunii intracraniene crescute, gulerul trebuie îndepărtat sau repoziționat.


Durata efectivă de utilizare a unui guler cervical

Recomandarea este ca un guler să fie purtat în mod constant timp de o săptămână numai pentru ameliorarea durerii. După aceea, utilizarea gulerului trebuie redusă treptat. Dacă gulerul este purtat pe o perioadă mai îndelungată, acesta ar putea avea mai multe efecte negative precum: contracturi ale țesuturilor moi, atrofie și decondiționare musculară, pierderea propriocepției, îngroșarea țesuturilor subscapulare și a coordonării, dar și dependență psihologică.

Mai multe studii ridică însă îndoieli cu privire la eficacitatea gulerului de gât în ​​comparație cu mobilizările timpurii. Ambele reduc durerea, dar mobilizările timpurii arată o îmbunătățire mai mare a mișcării cervicale.

Când se compară diferite tipuri de guler cervical în ceea ce privește stabilitatea mecanică, toate gulerele restricționează într-o oarecare măsură mișcarea.

Gulerul moale și cel rigid nu prezintă diferențe semnificative de mișcare pentru cele mai multe activități zilnice. Ambele gulere pot fi folosite pentru persoanele care suferă mai puține dureri, dar care au nevoie de guler pentru a imobiliza gâtul și pentru un sentiment de siguranță.