Program consiliere telefonică: Luni - Vineri 10:00 - 17:00

Cum sa alegi si sa folosesti ciorapii compresivi?

Cum sa alegi si sa folosesti ciorapii compresivi?

Oamenii poartă ciorapi compresivi medicinali pentru confort, pentru a se descurca mai bine atunci când fac sport și pentru a ajuta la prevenirea afecțiunilor medicale grave.

Practic, îți îmbunătățesc fluxul sanguin. Aceștia pot reduce durerea și umflarea picioarelor. De asemenea, îți pot reduce șansele de a face tromboză venoasă profundă, adică cheaguri de sânge și alte probleme de circulație.

Ei vin în diferite dimensiuni și modele, așa că tu sau medicul tău va trebui să decideți care opțiune va funcționa cel mai bine.


Ce sunt ciorapii compresivi?

Ciorapii compresivi sunt special confectionati, confortabili, elastici, și îți strând ușor piciorul. Ciorapii cu compresie gradată sau cu presiune sunt mai strânși în jurul gleznei și devin mai largi pe măsură ce se deplasează în sus. Manșoanele de compresie sunt doar partea tubului, fără picior.


Cine îi folosește?

Persoanele cu sau cu risc de probleme de circulație, cum ar fi tromboza venoasă, vene varicoase sau diabet, oamenii care tocmai s-au operat, cei care nu își pot părăsi patul sau își mișcă greu picioarele, oamenii care stau toată ziua la serviciu, atleții, femeile însărcinate, oameni care petrec perioade lungi de timp în avioane, cum ar fi piloții.


Beneficiile ciorapilor compresivi

Presiunea pe care acești ciorapi o exercită asupra picioarelor ajută la o funcționare mai bună a vaselor de sânge. Arterele care duc sângele bogat în oxigen către mușchii tăi se pot relaxa, astfel încât sângele să curgă liber. Venele primesc un impuls împingând sângele înapoi la inimă.

Ciorapii compresivi pot împiedica senzația de oboseală a picioarelor. De asemenea, pot diminua umflarea picioarelor și gleznelor, precum și ajutarea la prevenirea și tratarea venelor de păianjen și varice. Ei pot diminua chiar și stările de amețeală atunci când te ridici.

Deoarece sângele continuă să se miște, este mai greu ca acesta să se acumuleze în vene și să facă un cheag. Cheagurile îngreunează curgerea sângelui în jurul lor, ceea ce poate cauza umflături, piele decolorată și alte probleme.

Unii sportivi, inclusiv alergători, jucători de baschet și triatleți, poartă șosete și mâneci compresive pe picioare și brațe. Teoria este că, în timpul activității, un flux sanguin mai bun va ajuta la obținerea oxigenului către mușchii lor, iar suportul va ajuta la prevenirea deteriorării țesuturilor. Și ulterior, circulația sanguină și limfatică întărită le va ajuta mușchii să se recupereze rapid. Nu vor simți mușchii atât de dureroși și nici nu vor avea crampe la fel de mult.

Studiile arată că echipamentul are puțin sau deloc efect asupra performanței atletice, dar unii oameni jură pe el. Poate că gândul că au un avantaj optează pentru acesta. Dovezile pentru o recuperare mai rapidă sunt clare, dar nu suficiente pentru a face diferența.


Câte feluri de ciorapi compresivi există?

Șosetele și mânecile au lungimi diferite pentru a acoperi diferite părți ale corpului. Dar majoritatea ciorapilor ajung până sub genunchi, dar există și colanți.

Ciorapii au diferite niveluri de presiune, măsurate în mmHg. Ciorapii ar trebui să se simtă confortabili, dar nu dureros de strânși. Compresia ușoară, cu numere mai mici, este de obicei suficientă pentru a te menține confortabil pe picioare la locul de muncă. Vei avea nevoie de numere mai mari cu o potrivire mai fermă pentru a preveni tromboza. Există modele de ciorapi compresivi unisex.

Dacă ai nevoie de ciorapi din motive medicale, medicul tău îți va măsura picioarele și îți va prescrie perechea potrivită pentru tine.


Cum să-i porți?

Netezește ciorapii, astfel încât să se întindă pe pielea ta. Asigură-te că nu sunt prea lungi. Nu îi îndoi, deoarece îi poate face prea strânși. Ar putea cauza probleme de flux sanguin sau îți pot întrerupe circulația.

Dacă medicul tău ți-a spus să-i porți, probabil că vei dori să-i păstrezi în cea mai mare parte a timpului. Dar îi poți scoate la duș sau la baie. Poți purta șosete, papuci și pantofi peste ciorapii compresivi. Consultă-te cu medicul tău cât de des și cât timp trebuie să-i utilizezi.