Program consiliere telefonică: Luni - Vineri 10:00 - 17:00

De ce sa-ti cureti si dezinfectezi scaunul cu rotile

De ce sa-ti cureti si dezinfectezi scaunul cu rotile

Curățarea și dezinfecția corespunzătoare a unui scaun cu rotile este esențială pentru a prelungi durata de viață a acestuia și pentru a-i păstra aspectul nou pentru mai mult timp; dar este, de asemenea, esențial să prevenim răspândirea bacteriilor și virusurilor.

Pe măsură ce acum începem să petrecem mai mult timp în aer liber, este și mai important să păstrăm scaunele cu rotile curate și dezinfectate corespunzător. De aceea dorim să-ți împărtășim câteva îndrumări și sfaturi care să te ajute să-ți dezinfectezi zilnic scaunul cu rotile.


Cum să cureți și să dezinfectezi un scaun cu rotile?

Primul lucru de reținut este că curățarea nu este același lucru cu dezinfectarea. Prin curățare, îndepărtăm germenii și murdăria de pe suprafețe, dar nu omorâm germenii. Eliminarea lor nu face decât să scadă numărul de germeni și riscul de răspândire a infecțiilor.

Pe de altă parte, dezinfectând scaune cu rotile, ucidem microorganisme precum bacteriile folosind produse chimice. Acest proces nu curăță neapărat suprafețele murdare. Uciderea germenilor de pe suprafață după curățare poate preveni și mai mult scăderea bolilor infecțioase.

Având în vedere acest lucru, trebuie să cureți regulat scaunul cu rotile și să-l dezinfectezi folosind un dezinfectant special pentru suprafețe. Aceste produse sunt etichetate ca bactericide și virucide. E recomandat să citești cu atenție instrucțiunile producătorului pentru utilizarea și dezinfecția corespunzătoare.

Orice magazin de tehnica medicala îți poate furniza sfaturi și recomandări pentru curățarea scaunului cu rotile. Este important să-ți cureți scaunul cu rotile de fiecare dată când vizitezi un loc public, cum ar fi un supermarket. Toate suprafețele de contact trebuie tratate cu o soluție dezinfectantă. Poți dezinfecta cu șervețele care conțin cel puțin 70% o soluție din alcool. Dezinfectantul trebuie să rămână la suprafață cel puțin 15 minute. Suprafața trebuie apoi curățată cu un șervețel și clătită cu o cârpă.

Joystick-ul unui scaun cu rotile electric poate fi curățat cu o cârpă umedă și un dezinfectant diluat. Asigură-te că toate suprafețele sunt clătite cu apă curată și uscate bine după dezinfecție. Dacă scaunul cu rotile nu este uscat corespunzător, acest lucru poate provoca daune. Este întotdeauna mai bine să cureți orice componentă a scaunului cu o cârpă ușor umedă.

Nu utiliza solvenți, înălbitori, abrazivi, detergenți sintetici, emailuri cu ceară sau spray-uri. Consultă instrucțiunile furnizate de producător! Nu uita să dezinfectezi cotierele, mânerele și alte componente care sunt atinse frecvent de utilizatori și îngrijitori.


Care sunt componentele critice ale unui scaun cu rotile?

Deși se recomandă efectuarea unei curățări complete a întregului cadru după vizitarea oricărui loc public, există unele accesorii și componente, cum ar fi perna, cotierele sau jantele de mână, cărora ar trebui să le acorzi o atenție deosebită, deoarece sunt expuse frecvent la contaminări.

  • Roțile din față și din spate sunt în contact direct cu solul și ca urmare, în contact cu tot felul de germeni. Chiar dacă nu se efectuează o dezinfecție zilnică, este recomandat să efectuezi o rutină de curățare de fiecare dată când te întorci acasă. Asigură-te că dezinfectantul este sigur pentru utilizare înainte de aplicare. De asemenea, poți folosi apă cu săpun. Nu pune scaunul cu rotile electric în contact direct cu apa!
  • Mânerele sunt una dintre principalele surse de infecție deoarece sunt de obicei în contact cu multe mâini, facilitând astfel transmiterea virusurilor. Din acest motiv, este necesar să le cureți cu un dezinfectant. Aceste produse sunt etichetate ca bactericide și virucide.
  • Cotierele sunt componente care ar trebui dezinfectate.
  • Joystick-ul și jantele de mână trebuie curățate. Când curățăm un scaun cu rotile, nu putem uita să dezinfectăm joystick-ul în cazul scaunelor cu rotile electrice sau jantele de mână în cazul scaunelor cu roti manuale. Aceste două elemente sunt în contact deplin cu mâinile noastre și pot concentra cantități mari de germeni.
  • Atat perna de șezut cat și perna de spate sunt în contact total cu corpul tău. Frecarea și transpirația pot contribui la acumularea și răspândirea bacteriilor. Dacă este posibil, dezinfectează-le cu un dezinfectant, lasă dezinfectantul pe ele timp de aproximativ 15 minute și usucă-le cu o hârtie sau o cârpă de unică folosință.

Dacă folosești alte tipuri de produse de susținere precum cârje sau bastoane, poți urma aceleași recomandări pentru a dezinfecta zonele care sunt atinse frecvent, mai ales cand le folosești în locuri publice.