Program consiliere telefonică: Luni - Vineri 10:00 - 17:00

Cum poate ajuta o orteza?

Cum poate ajuta o orteza?

Orteza este adesea o parte a unui regim de tratament pentru multe probleme ale picioarelor și gleznelor. De exemplu, un medic poate prescrie orteze picior în combinație cu tratamente, cum ar fi pantofi mai susținători, precum și exerciții de terapie fizică.

Un medic poate recomanda, de asemenea, să iei medicamente antiinflamatoare nesteroidiene, cum ar fi ibuprofenul și naproxenul de sodiu, pentru a reduce durerea și inflamația.

Medicii recomandă adesea ortezele împreună cu aceste tratamente, deoarece acestea pot corecta picioarele care nu sunt poziționate corect. De exemplu, atunci când picioarele pronează excesiv, se rostogolesc ușor în interior sau în jos. Acesta este de obicei cazul celor cu picioarele foarte plate. Purtarea ortezelor poate ajuta la furnizarea unui suport suplimentar pentru arc pentru a încerca să se previna acest lucru.

Ortezele pot oferi suport suplimentar și amortizare în zonele cheie ale picioarelor, cum ar fi călcâiul sau mingea piciorului. Deoarece ortezele sunt făcute la comandă, persoana care le face va lua în considerare nevoile individuale de încălțăminte. În mod ideal, ortezele și alte tratamente pot ajuta o persoană să evite tratamente mai invazive, cum ar fi o intervenție chirurgicală.


Tipuri de orteze pentru picioare

Ortezele pot fi personalizate într-o varietate de moduri. Un medic va scrie o rețetă pentru o orteza pe baza afecțiunii și simptomelor pe care le are o persoană.

Tipurile de orteze pot varia în materiale de la rigide – de obicei realizate din materiale precum fibra de carbon sau plastic – până la acomodative, care sunt foarte flexibile și amortizabile.

Unele orteze sunt inserții complete pentru pantofi, similare cu branțurile prezente în mulți pantofi de atletism. Altele sunt o inserție mai mică pentru călcâi care se potrivește în cupa din spate a pantofului.

Ortezele gleznă-picior sunt o altă opțiune care nu are numai o inserție de pantof, ci și o porțiune verticală care se extinde de la călcâi în sus și în jurul gambei.

Medicii pot recomanda utilizarea ortezelor împreună cu bretele, alte inserții de pantofi sau cu bandă, cum ar fi bandajul de kinesiologie.


Ortezele chiar ajută?

Ortezele nu ajută în mod universal toți oamenii cu afecțiuni la picior și glezna. Există multe considerații complexe cu privire la eficacitatea ortezelor, inclusiv:

  • pregătirea și experiența celui care face orteza
  • rețeta medicului
  • pantoful în care o persoană o poartă
  • cât de des o persoană o poartă

Există studii care susțin utilizarea ortezelor pentru tratarea problemelor picioarelor și gleznelor. Cu toate acestea, mulți dintre ei subliniază că orteza trebuie să fie bine potrivită și purtată corect.

Ortezele pot face parte dintr-un plan cuprinzător de tratament pentru a-i ajuta pe cei care au probleme cu picioarele și gleznele. Nu sunt pentru toată lumea și pot fi o cheltuială inutilă.

Dacă medicul tău îți recomandă o orteză, cel mai bine este să pui întrebări legat de rezultatele la care te poți aștepta.