Asa cum sugereaza si numele, incontinenta urinara se refera la scurgerile incontrolabile de urina. Este o problema destul de comuna, care afecteaza milioane de oameni la nivel global.

Exista mai multe tipuri de incontinenta urinara, dintre care amintim:

  • Incontienta de stres: apare atunci cand vezica urinara se afla sub presiune – de exemplu, in timpul unui stranut, in timp ce tusesti sau chiar si atunci cand razi;
  • Incontienta urgeta – apare atunci cand simti o nevoie brusca si intensa de a urina – de asemenea, in acest caz pot aparea scurgeri mari de urina;
  • Retentie urinara cronica (numita si incontinenta excesiva) – apare atuni cand nu poti goli complet vezica urinara, cee ce poate provoca scurgeri frecvente
  • Incontinenta totala – apare atunci cand vezica urinara nu poate “stoca” urina, ceea ce poate cauza scurgeri frecvente sau senzatia de urinare constanta. 

De asemenea, e posibil sa existe si un mix intre incontinenta urinaa de efort si cea de urgenta.

Simptomele incontinentei urinare

Atunci cand ceri sfatul medicului urolog, asigura-te ca vei consulta in prealabil si sfatul medicului de familie daca prezinti orice simptom de incontinenta urinara. Aceasta din urma e o afectiune destul de frecvent si nu ar trebui sa te simti in niciun fel jenat atunci cand vorbesti cu medicul despre simptomele tale.

Cerand sfatul unui medic avizat, acesta poate fi de asemenea primul pas catre gasirea unei modalitati de a gestiona eficient problema.

Incontinenta urinara poate fi de regula diagnosticata dupa o consultatie cu un medic de familie, care sa te intrebe despre simptomele tale si care totodata iti poate face un consult pelvian sau rectal, in functie de sexul tau.

In plus, medicul de familie iti poate sugera sa tii un jurnal in care sa notezi cat de multe lichide bei si cat de des urinezi de pe urma lor.

Mai mult de atat, pot creste sansele de aparitie a acestei afectiuni inclusiv atunci cand:

  • Faci o sarcina naturala;
  • Esti supraponderal/a;
  • Ai antecedente in familie legate de incontinenta;
  • Inaintezi in varsta – desi incontinenta urinara nu e o parte inevitabila a procesului natural de imbatranire;

Diagnosticarea incontinentei urinare

Cauzele incontinentei urinare

Incontinenta de efort este de obicei rezultatul slabirii sau lezarii muschilor utilizati pentru a preveni urinarea, precum muschii planseului pelvin si sfincterul uretral.

Incontinenta de urgenta e de obicei rezultatul hiperactivitatii muschilor care controleaza vezica.

Incontinenta preaplina este adesea cauzata de o obstructie sau o blocare a vezicii urinare, ce o impiedica sa se goloeasca complet.

Incontinenta totala poate fi cauzata de o problema a vezicii inca de la nastere, precum o leziune la niveul coloanei vertebrale, sau gaura mica asemenea unui tunel, ce se poate forma intre veica si zona in imediata arpropiere (fistula).

Tratarea incontinentei urinare

Tratamente nechirurgicale

Initial, medicul de familie iti poate sugera catev masuri simple care sa te ajute sa diminuezi simptomele. Acestea includ:

  • Modificari ale stilului de viata – precum pierdere in greutate si reducere consumului de cofeina si alcool;
  • Exercitii pentru muschii pelvieni, pe care ii vei intari prin strangerea lor drept “antrenament” al vezicii urinare.

De asemenea, poti beneficia si de utlizarea produselor pentru icontinenta, precum absobrantele Seni.

In cazul in care nu poti ameliora simptomele acestei afectiuni, medicul urolog sau cel de familie iti poate recomanda tratament medicamentos.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *