Ortezele pentru gleznă și picior sunt dispozitive biomecanice externe utilizate pe membre pentru a stabiliza articulațiile, a îmbunătăți mersul și funcționarea fizică a membrului afectat. Ortezele sunt utilizate ca dispozitive de susținere și ajutor pentru diferite etape de mers, oferind spațiu suficient piciorului. Ele sunt folosite și pentru a limita sau a ajuta glezna și piciorul, îmbunătățesc echilibrul, scad riscul de cădere, ajută la întărirea musculaturii slăbite a picioarelor și la revenirea la activitatea anterioară sau facilitează mobilitatea pacientului.

Ortezele se găsesc într-o mulțime de forme și au diferite materiale, putând fi modificate în funcție de scopul și dezvoltarea persoanei. Ele sunt fabricate din material plastic termoformat care permite modificări și ajustări. Ortezele previn contracturile musculare ale pacienților cu accident vascular cerebral și alte afecțiuni neurologice, cum ar fi SCI și copiii cu paralizie cerebrală. 

Fie ca ai nevoie de orteza gleza sau orteza picior, există diferite tipuri, majoritatea fiind din plastic tradițional.

Acestea sunt folosite pentru a oferi stabilitate maximă a articulațiilor și sunt mai bune pentru utilizare pe termen scurt. Sunt ușor de aplicat, acoperă o varietate de nevoi și reprezintă o alegere economică, pot fi și personalizate.

Ajută pentru dorsiflexia statică a gleznei și sunt potrivite pentru persoanele cu activitate fizică moderată.

Tipurile de orteze moderne sunt dinamice și semi-flexibile, și au greutate redusă. Designul ajută la evitarea disconfortului și a contactului cu punctele critice de presiune ale piciorului. Ortezele pentru gleznă și picior sunt stabile și rezistente. Există un suport lateral pentru a controla gradul de instabilitate, pronația și eversia gleznei. Sunt cea mai bună alegere pentru o persoană activă pentru a încuraja modelul de mers normal și pentru a controla forțele de torsiune.

Cum determini ce tip de orteză ai nevoie?

În funcție de condiția ta și pentru a te ajuta în procesul de reabilitare! Evaluare subiectivă înainte de aplicarea dispozitivului include:

 • Istoricul medical al pacientului, patologia primară și diagnosticul stării sale;
 • Ocupația pacientului, activitatea fizică, statutul de mobilitate și nivelul de independență;
 • Așteptarea unui rezultat credibil într-un anume interval de timp după utilizare.

Evaluare obiectivă include:

 • Examen fizic cu privire la starea pielii, pentru a nu exista vreun edem, rană, patologie a pielii, orice aderență sau cicatrice și reper osos.
 • Forța mușchilor, radiografie a articulațiilor, stabilitatea articulației și orice semne reflectă orice problemă de deficit neuronal.
 • Evaluare funcțională a pozițiilor statice și dinamice – gradul de echilibru, abaterea de la postura normală și poziția articulației la efectuarea a diverse mișcări;
 • Analizarea mersului pacientului, evaluarea forței membrelor.

Dimensiunea ortezei se alege în funcție de dimensiunea piciorului. De aceea este importantă măsurarea acestuia. Măsurătorile optime se efectuează din poziția genunchiului flectat și piciorul sprijinit pe sol. Astfel, se fac următoarele măsurători:

 • Se ia în considerare lungimea piciorului din punctul cel mai lung;
 • Lățimea capetelor metatarsiene în cel mai lat punct al piciorului;
 • Masurarea zonei gleznei la nivelul celor două maleole.
 • Trei măsurători ale circumferinței piciorului inferior, prima este deasupra articulației gleznei, a doua la 7,6 cm deasupra acesteia și ultima la circumferința din jurul capului fibulei;
 • Lungimea piciorului de la sol până la nivelul capului fibulei.

Dacă ai alte întrebări legate de orteze nu ezita să ne contactezi pentru a-ți oferii mai multe informații!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *