Program consiliere telefonică: Luni - Vineri 10:00 - 17:00

Eficacitatea ortezelor in tratarea pacientilor cu dureri de spate

Eficacitatea ortezelor in tratarea pacientilor cu dureri de spate

Durerea de spate e o afecțiune des întâlnită, afectând 80-90% din indivizi cel puțin o dată în viață. Există diferite cauze ale durerii coloanei vertebrale, cum ar fi degenerarea acesteia, traume, inflamații, infecții și deformări. În practica clinică, degenerarea coloanei vertebrale (hernia de disc sau stenoza coloanei vertebrale) și traumatismele sunt cele mai frecvente cauze ale durerii coloanei vertebrale. Pentru a atenua durerea, înainte de tratamentul chirurgical se utilizează tratamente conservatoare, inclusiv odihna, fizioterapia, injecțiile, utilizarea ortezelor și a medicamentelor.

Deși folosirea unor orteze este dezbătută din cauza potențialelor complicații asociate cu utilizarea pe termen lung, cum ar fi slăbiciunea musculară și contractura articulară, utilizarea ortezei pe termen scurt îmbunătățește rezistența la durere și stabilizează postura în timpul perioadei de tratament, fără efecte adverse semnificative.

corsetul lombosacralOrteza lombara



În acest articol, am analizat următoarele tipuri de orteze utilizate cele mai frecvent pentru a trata durerea coloanei vertebrale: gulere cervicale moi, corsetul lombosacral și orteza toracolombosacrală.

Gulerul cervical moale

Gulerul cervical moale este format dintr-un material moale, de obicei spumă, o țesătură care acoperă spuma și o curea din velcro. Cureaua e în mare parte fixată în partea din spate, dar poate fi plasată și în față, în funcție de preferințele utilizatorului. Pacienții care poarte un guler cervical moale pot experimenta sentimentul de căldură și confort psihologic, datorită învelișului din țesătură.

Cu toate astea, gulere cervicale moi nu pot restrânge în mod semnificativ distanța de mișcare a coloanei cervicale, astfel că nu sunt atât de potrivite pentru furnizarea unui suport structural suficient. Prin urmare, acestea sunt utilizate pentru a gestiona durerile musculare și spasmele cauzate de spondiloză sau traumatisme minore, dar și ca tratament inițial pentru leziunile recidivante. Conform unui studiu, se recomandă purtarea gulerului cervical moale timp de 2 săptămâni.


Corsetul lombosacral

Corsetul lombosacral (lombostat) este alcătuit din materiale moi la atingere. Acesta cuprinde trunchiul și pelvisul și are de obicei un șiret sau un cârlig pentru a regla circumferința. Atunci când este necesar, se utilizează o pânză, o plasă de nailon sau un arc elicoidal pentru a-și spori capacitatea de a oferi suport.

Mai mult, acesta limitează mișcările în plan frontal. E mai puțin rigid la baza bazinului, dar permite mișcări în plan transversal și sagital. În plus, corsetul aplică presiune asupra abdomenului și prin urmare, crește presiunea intraabdominală, ceea ce reduce stresul asupra coloanei vertebrale, discurilor și extensorilor.

De asemenea, corsetul îmbunătățește percepția utilizatorului asupra propriocepției. Orteza lombara poate fi utilizată în caz de hernie de disc, stenoza spinala, dureri cronice de spate, fractura pelviana si entorse ale coloanei lombosacrale.


Orteza toracolombosacrală

Pe baza tipului de material utilizat la fabricarea acesteia, orteza toracolombosacrală (TLSO) poate fi de două tipuri: moale sau dură. În plus, este fabricată pe principiul presiunii în trei puncte. Acest tip de orteză poate fi utilizat pentru a trata durerile de spate cronice, entorse și fracturi ale coloanei vertebrale toracice sau lombare, deformări ale coloanei – dar și pentru suport postchirurgical.

Orteza toracolombosacrală este des utilizată în practica clinică actuală. Datorită țesăturii sale ușoare și a materialului respirabil,este extrem de confortabilă. Plus de asta, este reglabilă prin intermediul a două curele elastice, care se mulează pe forma corpului. Pentru a preveni alunecarea ortezei, aceasta este prevăzută cu o curea de umăr.