Program consiliere telefonică: Luni - Vineri 10:00 - 17:00

7 Lucruri pe care trebuie sa le cunosti despre utilizarea scaunului cu rotile

7 Lucruri pe care trebuie sa le cunosti despre utilizarea scaunului cu rotile

Atunci când oamenii văd o persoană care folosește scaun cu rotile, adesea trag concluzii pripite, uneori fără să-și dea seama. Dar, ca multe ipoteze, acestea sunt de cele mai multe ori incorecte. Pentru a clarifica anumite confuzii, am făcut o listă cu 7 lucruri pe care trebuie să le cunoști despre utilizarea scaunului cu rotile.


Scaun cu rotile din aluminiu Sport Autopropulsat si Pliabil


# 1. Oamenii nu sunt „legați de scaunul cu rotile”

Un lucru e cert: utilizatorii de scaune cu rotile nu sunt “legați” de scaunul lor. Acesta e doar un dispozitiv care le permite să ajungă din punctul A în punctul B. Așadar, atunci când te gândești la asta, utilizarea scaunului cu rotile este de fapt opusul acestui lucru – este un sentiment eliberator și îi permite utilizatorului respectiv să fie activ! Plus de asta, există accesorii pentru scaune cu rotile care pot ușura semnificativ experiența utilizatorului, pe care le poți achiziționa dintr-un magazin de tehnica medicala.

Amintește-ți că nu toți oamenii trebuie să își folosească scaunul în permanență, așa că nu e nevoie să fii șocat sau să îi acuzi pe utilizatorii de scaune cu rotile că “se prefac” atunci când se ridică din scaun.

Există multe motive pentru care cineva poate folosi un astfel de dispozitiv în anumite perioade de timp – multe condiții, de exemplu, pot provoca dureri cronice, oboseală sau pot limita mobilitatea. S-ar putea ca cineva să aibă scleroză multiplă și în unele zile ar putea alege să meargă, dar în cele mai puțin bune ar putea alege să își folosească scaunul.


# 2. Un scaun cu rotile face parte din spațiul personal al cuiva


Scaun cu rotile din aluminiu autopropulsat


Pentru mulți oameni, un scaun cu rotile este o extensie a corpului lor. Prin urmare, regulile spațiului personal se aplică și acestuia!

Deci, asta înseamnă că nu trebuie să îți odihnești picioarele pe el, să te sprijini de el sau să îl folosești pe post de fotoliu. Aceasta este o invazie a spațiului personal – e ca și cum un străin ar veni și și-ar sprijini brațul pe umărul tău.

De asemenea, regula generală este: nu atinge și nu mișca niciodată scaunul cu rotile fără permisiunea proprietarului! Acest lucru se aplică chiar dacă scaunul nu este utilizat în prezent.


# 3. Nu presupune că cineva care folosește un scaun cu rotile are nevoie de ajutor

Adesea oamenii sunt bine intenționați când doresc să ajute pe cineva care folosește un scaun cu rotile, însă adesea vedem cum aceștia exagerează, ajutând persoana în cauză atunci când nu este de fapt necesar. Mulți dintre utilizatori nu au nevoie de ajutor și sunt destul de confortabili cu stilul lor de viață de zi cu zi.

Dar dacă vezi pe cineva despre care crezi că ar putea folosi o mână de ajutor, cel mai bun lucru de făcut este să întrebi dacă au nevoie mai întâi! Dacă spun nu, respectă răspunsul și nu insista cu subiectul. E destul de simplu!


# 4. Un scaun cu rotile nu înseamnă că nu poți face furori pe ringul de dans

Din păcate, nu este ceva neobișnuit ca oamenii să privească fix sau să comenteze atunci când văd pe cineva într-un scaun cu rotile la un club, bar sau o petrecere – însă de ce nu poate cineva care folosește acest dispozitiv să se distreze pe ringul de dans, atâta timp cât își dorește acest lucru?

În cuvintele regretatei Stella Young: “Nu sunt niciodată mai conștientă de corpul meu decât sunt la miezul nopții, într-o zi de vineri. Cel mai adesea sunt pe un ring de dans, simțind pulsul muzicii prin tot corpul și miscandu-l în consecință. Sunt înconjurată de oameni. Ei dansează. Eu dansez.”


# 5. Un utilizator de scaun cu rotile nu petrece timpul doar cu „îngrijitorii” său

S-ar putea ca acest lucru să pară evident, dar persoanele care folosesc scaune cu rotile au prieteni, parteneri, copii, părinți și frați – la fel ca oricine altcineva. Așadar, dacă vezi pe cineva un scaun cu rotile petrecând timp alături de apropiați, nu presupune că aceștia sunt îngrijitorii lor. Pentru a o cita din nou pe regretata Stella Young: ”Destul de des acești oameni stau cu noi pentru că le place, nu pentru că avem nevoie de îngrijire. Este enervat când oamenii presupun că singurul motiv pentru care cineva stă cu tine este pentru că trebuie”.


# 6. Toaletele accesibile și locurile de parcare sunt importante

Povestea generală e destul de simplă: există facilități accesibile, cum ar fi toalete și locuri de parcare, deoarece oamenii au nevoie de ele. Este important să ne amintim că aceste facilități sunt adesea limitate – așa că doar pentru că nu dorești să stai la coadă sau să faci o altă tură în jurul parcului nu e o scuză pentru a le folosi!

De fapt – este ilegal să folosești un loc de parcare accesibil fără să ai permis, și pur și simplu nu e ok să folosești o toaleta accesibilă dacă nu este nevoie.


# 7. Da, cineva care folosește un scaun cu rotile poate conduce

În multe cazuri, mașinile pot fi modificate pentru a permite cuiva care folosește un scaun cu rotile să conducă – pedalele pot fi ridicate, repozitionate sau chiar înlocuite cu dispozitive controlate manual.

În unele vehicule, un utilizator de scaun cu rotile poate urca la volan în timp ce încă își folosește scaunul, datorită unui dispozitiv de andocare care ancorează scaunul în podeaua mașinii.

În timp ce astfel de modificări nu sunt posibile pe toate vehiculele (iar șoferii ar trebui să fie evaluați și instruiți de către un terapeut ocupațional înainte de a conduce), acestea înseamnă în continuare că este posibil ca mulți utilizatori de scaune cu rotile pot urca la volan.