Program consiliere telefonică: Luni - Vineri 10:00 - 17:00

Diferitele tipuri de orteze – recomandari si indicatii

Diferitele tipuri de orteze – recomandari si indicatii

De regulă, în urma unui accident sau din cauza anumitor probleme neurologice, unii oameni au nevoie de orteze pentru a-și continua stilul de viață într-o manieră cât mai apropiată de normalitate. Continuă să citești acest articol pentru a afla mai multe despre utilitatea acestor dispozitive.

Ce reprezintă o orteză?

În urma analizelor efectuate de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), statisticile arată că procentul persoanelor cu dizabilități fizice care au nevoie de orteze sau proteze reprezintă 0,8% din totalul populației.

Ortezele sunt dispozitive medicale externe, care pot fi folosite atât pentru gât sau trunchi, cât și pentru membrele superioare și membrele inferioare. Acestea sunt special proiectate să suporte greutatea și să alinieze structura corpului, dar sunt menite mai ales să protejeze articulațiile sau să corecteze deformările. În contrast cu protezele care “înlocuiesc” practic o anumită parte a corpului, ortezele sunt făcute să lucreze în cooperare cu corpul – acestea fie controlează mișcările, fie le asista, pentru a fi efectuate corect.

Altfel spus, orteză este un dispozitiv extern aplicat, care este montat pe corp pentru a atinge unul din următoarele obiective enumerate mai jos:

  • Creșterea mobilității și a independenței
  • Stabilizarea articulațiilor
  • Îmbunătățirea echilibrului
  • Eliminarea presiunii nedorite
  • Prevenire a contracțiilor
  • Protecție și sprijin în urma unui accident
  • Reducerea semnificativă a durerii și a inflamației
  • Corectarea deformărilor
  • Asistență pentru perioada de reabilitare în urma unei intervenții chirurgicale
  • Corectarea biomecanicii

Ce tipuri de orteze există?

  1. Orteze picior (FO – Foot Orthosis) – recomandate pentru diferite probleme ale membrelor inferioare sau pentru corectarea posturii
  2. Orteze glezna (AO – Ankle Orthsosis) – recomandate pentru protecția articulațiilor și reducerea durerii, dar și pentru sprijin în urma unei intervenții chirurgicale
  3. Orteze pentru glezna și picioare (AFO – Ankle Foot Orthosis) și orteze pentru picioare, genunchi și gleznă (KAFO – Knee Ankle Foot Orthosis) – recomandate pentru îmbunătățirea mobilității și pentru a sprijini reabilitarea
  4. Orteze pentru membrele superioare – recomandate pentru a oferi sprijin pozițional și funcțional zonei afectate
  5. Orteze spinale – recomandate pentru a controla sau corecta anumite deformări la nivelul coloanei vertebrale, dar și pentru a oferi imobilizare și sprijin pentru leziunile spinale
  6. Orteze pentru fracturi – o alternativă modernă pentru gips
  7. Orteze de zi – acestea se inserează în încălțări și ajută atât copii cât și adulții cu deficiențe locomotorii generate de cauze neurologice să își creeze un tipar corect de mers
  8. Orteze de noapte – ajută la corectarea anumitor deficiențe cauzate de probleme neurologice, în special de spasticitatea mușchilor.


Orteza pentru genunchi cu unghi ajustabil (KAFO)Orteza pentru imobilizarea gleznei



Din ce materiale se confecționează ortezele?

Datorită faptului că dispozitivele ortopedice sunt în general aplicate direct pe piele, pentru fabricarea lor se folosesc materiale cât mai naturale, mai degrabă decât materialele sintetice. Astfel, se evită cu succes eventualele iritații ale pielii. Bumbacul și lână sunt deseori folosite datorită proprietăților pe care le dețin.

Bumbacul este un material puternic, antistatic și cel mai important – respirabil. Există cu toate astea și câteva dezavantaje – anume că prezintă mai puțină flexibilitate și nu are capacitatea de a izola termic. Este însă frecvent utilizat în realizarea bandajelor și a altor produse care intră în contact direct cu pielea. Lâna, pe de altă parte, se utilizează în fabricarea dispozitivelor ortopedice tocmai datorită elasticității și capacității de izolare termică.

În plus, există de asemenea și o gamă largă de orteze prefabricate și personalizate, folosite pentru a remedia probleme musculo-scheletice.