Program consiliere telefonică: Luni - Vineri 10:00 - 17:00

Cum sa eviti durerile de spate atunci cand lucrezi de acasa

Cum sa eviti durerile de spate atunci cand lucrezi de acasa

Datorită schimbărilor majore petrecute în sfera muncii în ultimii ani, tot mai mulți angajatori au implementat sistemul de munca hibrid, sau chiar telemunca în regim total. În acest fel, angajații au putut lucra de acasă, cu ajutorul echipamentului portabil la care aveau acces la birou.

Mulți dintre ei și-au delimitat un mic spațiu dedicat programului de muncă, cu scaun și birou. Nu toată lumea dispune însă de scaune de birou ergonomice, care favorizează timpul de 8 sau 9 ore petrecut în fața calculatorului. Lucrul de acasă nu vine însă fără provocări. Mulți oameni au fost nevoiți să își transforme livingul sau bucătăria într-un birou parțial.

Munca de acasă are multe beneficii. Fie că vorbim de lipsa navetei zilnice, timpul petrecut cu familia, comoditatea și confortul propriei case, aceasta este o variantă minunată pentru cei care lucrează pe calculator. Un lucru este însă clar: durerile de spate nu ocolesc pe nimeni.

Durerile de spate sau de articulații sunt un fenomen des întâlnit în rândul oamenilor care lucrează de acasă. Fie că ne gândim la modul în care stăm pe scaun, la scaunul sau la masa de care dispunem, la greutățile pe care le ridicăm, toate acestea pot provoca leziuni la nivelul coloanei, umerilor sau gâtului, care se resimt în timp. În cazurile mai dificile, doctorul poate recomanda purtarea unui tip de suport pentru spate de genul orteza coloana, orteza lombara, orteza toracica.


Ce poți face ca să eviți durerile de spate?


Ce poți face ca să eviți durerile de spate

Probabil că ai încercat să lucrezi din pat sau de pe canapea, gândindu-te că te vei simți mai confortabil. Rezultatul este din păcate opusul – durerile de spate se accentuează. Ba mai mult, ele pot migra în zona lombară, sau chiar mai sus, la ceafă, gât și umeri. Lucrul la masa din bucătărie sau aplecați peste măsuța de cafea nu face decât să accentueze acest disconfort, până în punctul în care va necesita terapie pentru a ameliora durerile.

Cel mai bun lucru pe care îl poți face pentru a scăpa de acest tip de disconfort este să îți schimbi zona de lucru.


Creează un colț de birou!


orteza abdominala

Un spațiu de lucru confortabil va crește productivitatea și te poate ajuta să fii în cea mai bună formă din punct de vedere fizic. Pentru a te simți comod în timp ce lucrezi pe durate lungi de timp, trebuie să investești în câteva elemente cu rol major în menținerea unei posturi bune. Printre acestea se numără un scaun de birou ergonomic, suport pentru picioare și un birou cu înălțime reglabilă. În acest fel, poți ușura sau chiar evita durerile musculare și articulare.

Dacă te întrebi cum alegi un scaun de birou potrivit, atunci ține cont că acesta trebuie să fie recomandat ca fiind obligatoriu ergonomic. Gândește-te că îl vei folosi majoritar pentru susținerea spatelui. Nu există un model universal potrivit pentru toți. Citește păreri și recomandări și nu uita să ai în vedere ce dorești să obții: să scapi de durerile de spate, să îți îmbunătățești figura sau doar să stai mai comod.


Menține o postură corectă!

Deși ai achiziționat un scaun ergonomic, durerile de spate nu dispar. Ce este de făcut? Ei bine, vei fi fericit să afli că nu este nevoie să schimbi scaunul, ci să îți ajustezi poziția. Menține-ți spatele drept, lipit de spătarul scaunului. Nu uita să îți ajustezi șezutul pentru ca zona lombară să urmeze forma scaunului. Genunchii ar trebui să fie îndoiți la 90 de grade, cu tălpile plate pe podea. Poți încerca să folosești un suport pentru tălpi, pentru a te asigura că te simți cât mai confortabil. În acest fel, se poate evita oboseala musculară, care rezultă în crampe de-a lungul timpului.


Nu uita să faci mișcare!

Munca de acasă poate avea o multitudine de avantaje, dar există și un dezavantaj major: lipsa de mișcare. Dacă ești pasionat de tehnologie, nu uita să urmărești aplicația de telefon care îți urmărește numărul de pași zilnic. Exercițiile zilnice, mersul pe jos și perioadele de stretching și detensionare la intervale regulate te pot ajuta cu durerile articulare și de coloană. Ca să te ajute să îți aduci aminte, poți seta o alarmă pe telefon. Executarea unor exerciții ușoare și detensionarea articulațiilor sporește circulația sângelui, ceea ce duce la minimizarea disconfortului.