Program consiliere telefonică: Luni - Vineri 10:00 - 17:00

Diferitele tipuri de orteze si modul de purtare corect

Diferitele tipuri de orteze si modul de purtare corect

Cu toții cunoaștem senzația neplăcută pe care o ai atunci când te accidentezi la braț. Durerea poate fi atât de puternică, încât îți poate limita rutina zilnică. Unele accidentări se pot solda chiar și cu necesitatea unei intervenții chirurgicale. În majoritatea cazurilor, tratamentul recomandat va fi o orteza cot, care va asigura sudarea corectă a oaselor afectate.

Diversele tipuri de accidentări sau chiar intervenții în zona brațului recomandă purtarea unei orteze, înainte sau după operație. Pentru a asigura un tratament potrivit, ele trebuie fixate bine. De obicei, sunt purtate pentru o perioadă de aproximativ 4 săptămâni. Tocmai de aceea, este important să alegi o orteză de cot potrivită și să o porți exact cum ți-a recomandat medicul. Altfel, rezultatele obținute nu vor fi cele la care te aștepți. S-ar putea chiar să ofere un suport ineficient sau să agraveze afecțiunea pe termen lung.

Ortezele sunt realizate din diferite tipuri de materiale, inclusiv materiale termoplastice. Majoritatea sunt produse din fibră de carbon, metale, țesături elastice, sau o combinație de materiale similare.

Orteza este recomandată chiar și celor care suferă de un disconfort general la nivelul cotului sau celor care au suferit o luxație. Un astfel de suport poate fi purtat pentru a grăbi vindecarea și a lărgi gama de mișcări, sau pentru a ajuta la fixarea corectă a oaselor afectate. Aceste rezultate pot fi obținute cu ajutorul ortezelor statice sau dinamice.

Orteza statică

O orteză de cot statică este cea care trebuie ajustată la intervale de timp fixe, pentru a asigura relaxarea țesutului muscular.

Orteza statică are rolul de a poziționa și limita activitatea articulară în cazul manifestărilor de tip artrită sau afecțiunilor inflamatorii. De asemenea, aceasta este obligatorie atunci când se pune problema poziționării și menținerii corecte a aliniamentului articular.

Orteza dinamică


orteza dinamica


Orteza dinamică este cea care aplică continuu presiune pe zona afectată. Aceasta oferă flexibilitate țesutului muscular și corectează eventualele afecțiuni în zona cotului.

Acestea se folosesc cel mai des în tratarea unor contuzii, entorse, luxații sau fracturi, ca tratament ortopedic sau după îndepărtarea aparatului gipsat.

Cum să alegi tipul de orteză potrivit pentru tine

Atunci când vine vorba de alegerea unei orteze de cot potrivite, cel mai important lucru este să consulți un doctor sau fizioterapeut. În funcție de rezultatele analizelor, aceștia îți pot recomanda cel mai eficient tip de susținere. În acest fel se poate asigura vindecarea pe o perioadă de timp potrivită. Există multe tipuri de orteze, ceea ce poate fi intimidant pentru o persoană fără experiență.

De asemenea, în momentul în care achiziționezi orteza de cot, ia legătura cu doctorul tău, pentru a învăța cum să o folosești eficient. Acesta se va asigura nu numai că o porți într-un mod corect, ci și că știi cum să o dai jos și cum să o pui. El îți va face alte recomandări cu privire mișcările pe care ai sau nu voie să le faci. De asemenea vei afla cum să ai grijă de tine și de orteza ta într-un mod corespunzător.

De asemenea, ține cont de cât timp va fi nevoie să porți orteza. Se pune problema câtorva ore, sau trebuie purtată în permanență mai multe zile, până la sudarea osului? De altfel, s-ar putea să ai nevoie de diferite tipuri de susținere pe parcursul tratamentului. Asta ar putea însemna fie achiziționarea altei atele, sau a uneia care permite ajustarea în funcție de nevoie.

Cum să ai grijă de orteza ta

Odată ce ai ales tipul de orteză potrivit, sunt câțiva pași pe care trebuie să te asiguri că îi parcurgi pentru a obține rezultatul dorit.

Asigură-te că ai mereu orteza poziționată corect. În acest fel, nu vei avea parte de durere sau disconfort în timpul mișcării.

Urmează instrucțiunile producătorului atunci când vine vorba de spălarea și depozitarea ortezei.

În cazul în care apare orice tip de durere sau un nou tip de accidentare, consultă doctorul pentru a putea afla cum să folosești orteza în mod corect.