Program consiliere telefonică: Luni - Vineri 10:00 - 17:00

Totul despre incontinența fecală

Totul despre incontinența fecală

Incontinenta fecala, denumită și incontinența rectală sau de tranzit, e definită de specialiști drept sindromul care implică pierderea involuntară de materii fecale (lichide sau solide). Ea constă în incapacitatea de a controla tranzitul intestinal, și se caracterizează prin eliminarea involuntară a gazelor sau a scaunului. Incontinenta fecala e considerată ca fiind una dintre cele mai debilitante afecțiuni cu care se poate confrunta o persoană, de altfel sănătoasă.

Deși e o problemă destul de frecventă, aceasta e des stigmatizată din cauza factorului rușinii, fapt ce poate cauza izolarea socială și pierderea încrederii în sine, ducând chiar și la depresie.

Incontinența fecală poate apărea la orice vârstă și la ambele sexe, deși studiile arată că este mai frecventă în rândul femeilor. Acest lucru se datorează faptului că la femei pot apărea traumatisme ale planșeului pelvin la naștere – iar traumatismele sunt factori favorizanți pentru apariția ulterioară a incontinenței.

Mai mult de atât, incontinența fecală este mai des întâlnită la vârstnici în comparație cu populația tânără, deoarece odată cu timpul se reduce și tonusul sfincterian.

Cu toate că cifrele nu sunt exacte, prevalența incontinenței fecale în populația generală este de 1-2%. Procentul este semnificativ mai crescut în cazul femeilor care nasc pe cale naturală: astfel, la 3-6 luni după naștere, între 13-25% dintre proaspetele mămici au raportat că se confruntă cu incontinența fecală.

Cauzele incontinenței fecale

De regulă, controlul intestinal se bazează pe o bună funcționare a tuturor elementelor implicate în realizarea lui: de la musculatura perianala, la musculatura rectului, a mușchilor sfincterului și la sistemului nervos. În momentul în care oricare din acestea sunt afectate, riscul de incontinență rectală crește.

În timp, au fost identificate numeroase cauze de apariție a incontinenței fecale; le vom enumera pe acestea în rândurile de mai jos:

  • Leziuni sau traumatisme ale sfincterului anal sau ale nervilor care îl controlează: aceste leziuni se pot produce în timpul nașterii (mai ales dacă e folosit forcepsul sau dacă se practică o epiziotomie), în cazul unui accident vascular cerebral, constipație frecventă, diabet sau scleroză multiplă.
  • Leziuni ale planșeului pelvin: ele sunt frecvente în rândul femeilor în timpul nașterii și se pot manifesta mult mai târziu; printre complicații se numără prolapsul rectal, rectocelul sau slăbirea mușchilor pelvieni care sunt necesari în timpul defecației.
  • Diareea: constă în eliminarea scaunelor moi sau lichide și spre deosebire de scaunul de consistență normală, e foarte greu de controlat deoarece apare ca o nevoie bruscă, astfel încât s-ar putea să nu existe timp pentru a folosi toaletă.
  • Intervențiile chirurgicale sau rănile în regiunea perianală: acestea pot cauza deteriorarea musculaturii sfincterului, fapt ce duce la închiderea completă a anusului și la un risc crescut de incontinență fecală.
  • Constipația cronică: poate duce la apariția fecalomului (afecțiunea în care scaunul se întărește în rect și împiedică trecerea oricărui alt scaun), iar acest lucru poate favoriza slăbirea și întinderea mușchilor sfincterieni.
  • Tumori pelviene: acestea pot crește treptat în dimensiune și invadează anusul.
  • Administrarea medicamentelor care pot avea reacții adverse.

Printre cauze se mai numără și dieta inadecvată, chimioterapia, accidentele vasculare cerebrale, diabetul zaharat, sclerodermia, dar și leziunile măduvei spinale.

Care sunt factorii de risc?

Deși incontinența fecală poate afecta pe absolut oricine indiferent de sex sau de vârstă, e mai frecventă în următoarele situații:

  • Vârstă de peste 65 de ani.
  • Episoade frecvente de constipație.
  • Sexul feminin: incontinența rectală poate să apară ca complicație după nașterea.
  • Leziuni nervoase: precum cele care caracterizează diabetul zaharat sau scleroza multiplă.
  • Boala Alzheimer: incontinența fecală poate fi un semn de boala Alzheimer în stadiu final.
  • Dizabilități fizice care împiedică pacientul să ajungă la timp la toaletă.

Tratamentul pentru incontinenta fecala

După stabilirea diagnosticului, incontinența fecală poate fi vindecată cu succes în marea majoritate a cazurilor, iar simptomatologia poate fi ameliorată. Desigur, tratamentul variază în funcție de cauza care a determinat diagnosticul de incontinență rectală, așadar el poate fi diferit de la un pacient la altul.

  • Modificarea dietei – prin eliminarea alimentelor care pot cauza diaree sau constipație, în scopul normalizării tranzitului intestinal.
  • Administrarea unui tratament medicamentos – care poate modifica consistența scaunului, facilitând formarea acestuia.
  • Exerciții de Biofeedback – o metodă complementară de tratare a incontinenței fecale, cu ajutorul căreia pacientul poate exersa coordonarea sfincteriana.
  • Exerciții Kegel – exerciții de întărire a planșeului pelvin, repetate zilnic, în serii de 30, de 3 ori pe zi.
  • Tratamentul chirurgical – o alternativa în cazul pacienților care nu resimt nici o ameliorare după aplicarea măsurilor medicamentoase, dietetice și realizarea exercițiilor de întărire a musculaturii.

La E-motion gasiti si scutece adulti pentru incontinenta.

Folosirea scaunului cu wc




În cazul pacienților cu incontinență fecală la un grad avansat, sau cu problemele de mobilitate, recomandăm folosirea unui scaun wc de camera. Acest dispozitiv medical oferă autonomie, siguranță și intimitate celor care trec printr-o perioadă mai dificilă.

Un aspect foarte important al scaunului wc de cameră este faptul că oferă utilizatorului sentimentul de independență de care are nevoie. Faptul că trebuie să depindă în permanență de alte persoane din jur poate reprezenta un factor de stres pentru pacient, așa că e important ca acesta să se folosească de toate pârghiile pentru a se putea ajuta de unul singur în momente intime.

Un alt beneficiu al unui scaun cu wc este ușurința cu care poate fi folosit și transportat. Având o greutate destul de mică, scaunul poate fi mutat dintr-un loc în altul fără prea mari bătăi de cap. Totodată, acesta se întreține foarte simplu și nu are nevoie de o îngrijire specială. Cu toate astea, trebuie dezinfectat cu rigurozitate periodic, pentru o mai bună funcționare pe termen lung.

Metode de prevenire pentru incontinenta fecala

Deși în majoritatea cazurilor incontinența fecală nu poate fi prevenită, se pot lua câteva măsuri pentru a reduce riscul de apariție al acesteia. Așadar, regimul alimentar bogat în fibre, consumul zilnic a cel puțin 2 L de apa pe zi, cât și practicarea exercițiilor fizice cu rol de întărire a musculaturii pelviene contribuie la prevenirea incontinenței rectale.