Program consiliere telefonică: Luni - Vineri 10:00 - 17:00

Tot ce trebuie să știi înainte de a achiziționa un baston ortopedic

Tot ce trebuie să știi înainte de a achiziționa un baston ortopedic

Bastoanele ortopedice au fost concepute întâi de toate pentru a oferi sprijin și siguranță în timpul mersului. Un baston ortopedic oferă utilizatorului un grad de independență ridicat, și posibilitatea de a efectua cu mai multă ușurință activitățile de zi cu zi.

Un baston ortopedic reprezintă soluția practică în cazul dificultăților de mers ale persoanelor vârstnice, sau dificultăților cauzate de intervențiile chirurgicale, accidente sau tulburări locomotorii. De asemenea, acesta poate fi utilizat temporar sau permanent de către persoanele care se află în faza de recuperare post-traumatică.

Mai mult de atât sprijinul în baston este indicat de asemenea și în cazul dizabilității fizice la nivelul membrelor inferioare, cauzată de afecțiuni articulare, osoase sau musculare, sau sechele după accidente vasculare cerebrale.

Astfel, bastonul va compensa instabilitatea și va redistribui sarcina către brațe și membrul inferior sănătos.

Ce tipuri de bastoane există?

Bastoanele vin în culori și modele diferite. Pe piață există bastoane ortopedice care se reglează pe înălțime, în funcție de nevoia utilizatorului. De asemenea, mai pot fi și bastoane 2 în 1 (baston și umbrelă sau baston ortopedic cu scăunel). Mai mult de atât, sunt bastoane care în zona mânerului au un înveliș de protecție pentru un plus de confort.

Ce trebuie să cunoști înainte de a achiziționa un astfel de dispozitiv ajutător pentru mers

Deși achiziționarea unui baston poate părea o acțiune banală, pe piața tehnico-medicală există diverse modele cu caracteristici diferite – de aceea, e important să cunoști câteva detalii înainte de a te decide să cumperi dispozitivul ajutător.

Pentru a face o alegere bună, e nevoie să analizezi toate elementele care alcătuiesc un baston ortopedic. Atunci când te deplasezi cu ajutorul sau, trebuie să fii conștient de diferitele stiluri de mânere, dar și de tipurile de capete inferioare, deoarece acestea vor determina stabilitatea cu care te vei deplasa. Nu există un model universal de baston care să întrunească cerințele tuturor, deoarece fiecare din noi are nevoi diferite.

Mai jos vei găsi câteva criterii care te pot ajuta în luarea deciziei finale.

Primul aspect: materialul

Materialul din care este confecționat bastonul joacă un rol foarte important în alegerea acestuia. În funcție de ce preferi, bastonul poate să fie din lemn sau aluminiu. Lemnul îi oferă un plus de eleganță și sobrietate, dar e puțin mai greu comparativ cu cel fabricat din aluminiu. Astfel, ținând cont de lemnul din care este fabricat, poate avea 180 de grame sau 300 de grame.

Cu toate că în ziua de azi întâlnim la tot pasul bastoane din lemn, bastoanele moderne sunt produse din aliaje de aluminiu cu duritate și rezistență ridicate. Bastoanele din aluminiu sunt de obicei reglabile pe înălțime – iar reglajele sunt marcate din 3 în 3 centimetri și de obicei au un sistem de blocare, că să se evite coborârea bastonului în timpul utilizării.


baston reglabil


Al doilea aspect: se pliază sau nu?

Printre modele de bastoane ortopedice, bastonul ortopedic pliabil este cel mai popular. De exemplu, în cazul unei persoane care a suferit o accidentare, este nevoie de un dispozitiv ajutător atunci când iese în spații exterioare. Un baston cu posibilitate de pliere este mai ideal de folosit deoarece poate fi depozitat cu ușurință în mijloacele de transport în comun. Totodată, dacă persoana în cauză nu are nevoie de suport la mers permanent, poate plia bastonul și îl poate transporta în geantă.

În plus, pentru a spori și mai mult stabilitatea în rândul persoanelor cu probleme mari de echilibru sau la persoane care au suferit accidente vasculare cerebrale, se confecționează bastoane cu picioare. Acestea pot fi trei sau chiar patru.


baston cu 4 puncte de sprijin


Indiferent de forma sau tipul materialului, bastonul trebuie să îndeplinească câteva condiții esențiale:

  • Acesta trebuie să fie ușor, dar și rezistent în același timp
  • Acesta trebuie să aibă în dotare un amortizor solid de cauciuc la nivelul vârfului. Amortizorul trebuie să fie interschimbabil și să aibă o aderență foarte bună la sol pentru a elimina riscul alunecării
  • Mânerul acestuia trebuie să respecte fizionomia mâinii

Cum se utilizează un baston ortopedic?

În primul și-n primul rând, înălțimea bastonului trebuie adaptată la înălțimea ta. Cu alte cuvinte, mânerul bastonului trebuie să fie la nivelul încheieturii mâinii atunci când stai în poziție dreaptă, iar cotul trebuie să fie puțin îndoit. Pe de-o parte, un baston mult prea scurt îți va forța brațul atunci când acesta se află în extensie. Mai mult de atat, va apleca trunchiul înainte – reducându-se astfel susținerea în timpul mersului. Acest lucru poate duce la deformări și complicații. Pe de altă parte, un baston prea înalt îți va forța brațul iar acesta se va îndoi prea mult, solicitandu-ți inutil mușchii, fapt ce conduce la o stare de oboseală.

În general, deplasarea cu bastonul necesită o musculatură bună la nivelul membrelor superioare și a centurii scapulo-humerale, pentru a prelua din greutatea corpului în timpul mersului. Bastonul se va ține întotdeauna în mâna opusă membrului inferior afectat – adică de partea sănătoasă, asigurandu-se sprijin pentru articulația genunchiului și șoldului.

Utilizarea bastonului ortopedic este recomandată atunci când pacientul a ajuns la o încărcătură de minim 50% a membrului inferior afectat. Până atunci, se folosesc alte tipuri de dispozitive ajutătoare pentru mers.

Pentru a-l alege pe cel mai potrivit nevoilor tale, consultă un magazin tehnica medicala de specialitate.