Program consiliere telefonică: Luni - Vineri 10:00 - 17:00

Scaun cu rotile manual vs. electric: ce diferențe există

Scaun cu rotile manual vs. electric: ce diferențe există

Un scaun cu rotile are capacitatea de a îmbunătăți în mod considerabil calitatea vieții unei persoane cu probleme de mobilitate – indiferent că vorbim de o dizabilitate temporară sau de una permanentă. Prin intermediul acestui dispozitiv ajutător pentru mers, persoanele care nu se pot deplasa au astfel capacitatea de a continua să întreprindă activitățile care le aduc plăcere, cu foarte puțin ajutor primit din partea celor din jur.

În cazul în care te afli în situația de a cumpără un scaun rulant, fie pentru tine, fie pentru cei dragi, acest articol îți va fi de folos. Îți vom prezenta principalele diferențe dintre fotoliul rulant manual, și un scaun cu rotile electric. Există într-adevăr câteva diferențe majore între cele două produse de tehnică medicală, de aceea e necesar să te informezi în prealabil înainte de a face alegerea produsului corect.

Înainte de a începe să vorbim despre ce diferențiază cele două modele, haide să lămurim cum te poate ajuta acest dispozitiv să te recuperezi.

Când este recomandat să utilizezi un scaun cu rotile

Utilizarea scaunului cu rotile reprezintă o metodă alternativă prin care pacienții cu probleme de mobilitate se pot deplasa și se pot bucura de o viață pe cât posibil independentă. În următoarele rânduri îți vom prezenta principalele situații în care sunt recomandate astfel de dispozitive ajutătoare pentru mers.

În perioada de recuperare după un accident

Se recomandă folosirea fotoliului rulant persoanelor care, în urma unui accident auto au rămas cu probleme de mobilitate. Este posibil ca oamenii să aibă nevoie de ajutor extern pentru a se mișca, în primele zile sau chiar și săptămâni după evenimentul nefericit. Cu ajutorul unui astfel de dispozitiv își pot reveni mai ușor, și în același timp se pot deplasa.

Scaunul cu rotile este recomandat pentru vârstnici

Un alt caz în care se recomandă ca oamenii să folosească scaunul cu rotile este atunci când ajung la o vârstă înaintată și nu se mai pot deplasa pe cont propriu, iar cadrele de mers nu reprezintă o soluție fiabilă pentru ei. Optând pentru un astfel de dispozitiv, seniorii se pot deplasa oriunde au nevoie, indiferent dacă e vorba de interiorul sau exteriorul casei.

Avantajele utilizării unui scaun cu rotile

În primul rând, utilizarea scaunului cu rotile reprezintă o metodă alternativă prin care indivizii cu probleme de mobilitate se pot deplasa și se pot bucura de o viață pe cât posibil de independentă. Acesta este unul din cele mai mari avantaje psihologice de care beneficiază cei care folosesc un astfel de dispozitiv. Cu ajutorul lui, totul devine mai comod și mai practic.

Dincolo de faptul că persoanele care folosesc scaunul cu rotile se pot deplasa cu ajutorul lui și nu trebuie să rămână imobilizate la pat, acestea capătă încredere și putere în forțele proprii, întrucât se simt independente și nu mai au nevoie să ceară ajutorul celor din jur.

Aceste dispozitive medicale au fost concepute astfel încât să fie confortabile și să ajute corpul să se relaxeze, sporind astfel capacitatea lui de a-și reveni mai repede după accidente sau alte tipuri de probleme.

De asemenea, durabilitatea reprezintă un avantaj. Toate dispozitivele ajutătoare pentru mers sunt fabricate din materiale durabile, care rezistă cu brio testului timpului.

Diferențele dintre scaunul cu rotile manual și cel electric

În general, preferință unei persoane pentru un fotoliu rulant manual sau electric depinde, de regulă, de situația fizică și financiara a acesteia. Ambele au atât avantaje cât și dezavantaje, în funcție de condiția fizică a individului dar și de caracteristicile produsului. În cazul acesta, trebuie ales un produs care să se muleze cu nevoile și stilul de viață.

Scaunul cu rotile manual




Scaunul cu rotile manual impune utilizatorului să îl pună în mișcare, fără ajutorul unei baterii care să îl acționeze. Astfel, e nevoie de o a doua persoană care să împingă scaunul, sau dacă condiția fizică permite, acesta poate fi mișcat manual folosind mâinile. Scaunele cu rotile manuale sunt dotate cu roți mari, și suporturi pentru împins, menite să ușureze manevrarea scaunului. Acest model e potrivit pentru persoanele care au o rezistență superioară a corpului, deoarece sunt autopropulsate. Un astfel de dispozitiv este accesibil, ușor de transportat și necesită o întreținere ușoară.

În ceea ce privește transportul, totul se rezumă la dimensiunea dispozitivului. Chiar dacă acesta este voluminos și greu, se pot demonta anumite componente pentru a putea fi ridicat cu ușurință și plasat în locul în care încape în portbagaj.

Scaunul cu rotile electric




Scaunul cu rotile electric se deosebește de cel manual prin faptul că este propulsat pe baterii. Acestea permit mișcări automate controlate de utilizatorul scaunului. Controlul scaunului are loc prin intermediul unui mâner de comandă amplasat lângă cotieră utilizatorului, ce îi permite acestuia să direcționeze mișcarea fără a avea nevoie de ajutor. Scaunele electrice sunt recomandate mai ales indivizilor cu rezistență limitată. Le poți utiliza pe termen lung, și nu necesită asistență pentru a fi împinse.

Fie că ești în căutarea unui scaun cu rotile manual sau al unuia electric, îți recomandăm să alegi un magazin tehnica medicala de specialitate. E-motion e locul potrivit în care să găsești mai multe variante pentru orice tip de buget, pentru a te decide asupra celei mai bune.