Program consiliere telefonică: Luni - Vineri 10:00 - 17:00

Când, cum și cât se folosește o orteză

Când, cum și cât se folosește o orteză

Pe înțelesul tuturor, orteza reprezintă acel dispozitiv medical care previne, susține, corectează sau aliniază deformările sau modificările unei zone ale corpului. Cu alte cuvinte, acțiunea acestora este presopunctoare.

De asemenea, ele îmbunătățesc funcția de mobilitate a părților afectate ale corpului. Ortezele medicale sunt de cele mai multe ori utilizate în urma unor luxații sau rupturi la nivelul membrelor superioare, membrelor inferioare sau al altor parti ale corpului.

Din ce sunt confecționate?

Acestea sunt confecționate de obicei dintr-un material dur, sau au fixate materiale rigide pentru a susține acea parte a corpului care a fost afectată sau accidentată.

Ce trebuie să reții este faptul că materialul folosit la fabricarea ortezelor medicale diferă în funcție de utilitatea și funcționalitatea acesteia.

Ce înseamnă acest lucru? Există orteze din material textil, neopren sau material termodeformabil, ce au rol de prevenire sau îmbunătățire a mobilității la nivelul unei anumite zone a corpului. Există dar și orteze medicale din plastic, silicon, rezină sau carbon, care au încorporate burete pentru un plus de confort.

Câte feluri de orteze există?

Ortezele pot fi de două feluri: fixe sau mobile. O orteză poate fi folosită pentru diferite părți ale corpului. Vorbim fie de membre inferioare (orteză pentru picior, gleznă, genunchi), membre superioare (orteza brat și antebraț, orteze umar), abdomen, zonă cervicală, gât sau torace.




Mai mult de atât, orteza poate avea diverse forme. Orteza poate fi: atelă, guler cervical, centură, cotieră, gutieră – totul depinde de ce parte a corpului a fost afectată și de recomandarea medicului specialist care te tratează. În definitiv, mai merită menționat faptul că aceste dispozitive medicale sunt de fapt destinate susținerii, protejării sau imobilizării zonei afectate. Din această cauză, ele nu trebuie confundate cu protezele. Acestea din urmă sunt dispozitive medicale care sunt introduse în interiorul corpului. Astfel, dacă protezele necesită acțiunea unui medic chirurg, în cazul ortezelor acestea sunt recomandate de către medicul ortoped.

Când se folosește o orteză?

Orteza medicală se folosește în momentul în care are loc o entorsă, luxație sau ruptură a unor ligamente sau a unui mușchi. Ea are rol de a diminua durerea, de a mări mobilitatea utilizatorului și de a favoriza vindecarea zonei afectate. Accidentele care au ca urmare luxațiile, entorsele și fracturile se pot întâmplă oricui. De la oameni de rând la sportivi de performanță, în timpul antrenamentelor sau competițiilor sportive, la muncitori care nu folosesc corespunzător instrumentalul și echipamentul conforme cu protecția muncii. O altă cauză a rupturilor și a luxațiilor la nivel de membre sau coloană vertebrală este reprezentată de accidentele rutiere.




Așadar, care este răspunsul la întrebarea “Când se folosește o orteză”? Doar după ce vei merge la medic și ți se va confirma dacă se poate sau nu purta o orteză pentru ameliorarea afecțiunii pe care o ai.

Dacă în urma consultației medicul va stabili că e indicat să porți dispozitivul medical, tot el îți va spune ce tip de orteză este mai potrivită în cazul tău.

Cum trebuie purtată orteza?

Dacă răspunsul medicului este afirmativ, ține cont de indicațiile acestuia în privința materialului din care să fie confecționat dispozitivul, deoarece diferă în funcție de afecțiune și de gravitatea problemei, și achiziționează orteza medicală. După achiziționare, mergi din nou la medic pentru a te asigura că pui corect orteza pe zona afectată. Apoi, de fiecare dată când o vei da jos și o vei pune la loc, vei ști că procedezi corect.

Ce trebuie să reții e că unele orteze, în funcțiet de afecțiune, nu trebuie purtate tot timpul. De asemenea, în paralel e important să faci și kinetoterapie, adică terapie prin mișcare. Faptul că porți orteza medicală e oarecum echivalentul susținerii unei anumite zone, fără ca aceasta să mai fie suprasolicitată prin activitățile de zi cu zi. Cu toate astea, nu e bine să lași zona fără pic de activitate. Mușchii se vor lenevi treptat și acest lucru poate duce la alte probleme.

Cât timp se folosește orteza?

Așa cum îți spuneam și în rândurile de mai sus, timpul de utilizare al unei orteze diferă în funcție de problema cu care te confrunți și de gravitatea ei. Timpul de purtare e influentat și în funcție de nivelul de activitate pe care îl desfășori în viața de zi cu zi. Medicul este persoana în cauză care îți poate recomanda perioada de timp în care să folosești orteza. În plus, în funcție de cât de des mergi la kinetoterapie sau la orice alt tip de terapie recomandat de medic, timpul de purtare al ortezei variază.

Ortezele sunt un element foarte important în vindecarea părților cu motricitate mare ale corpului. Ele fac parte din ultimul pas al procesului de recuperare. Dacă sunt purtate corespunzător, ele pot ameliora sau chiar trata durerile cervicale, lombare, dureri ale ligamentelor, dureri generate de forțarea musculaturii sau dureri traumatice.