Scaunele cu rotile manuale sunt un element esențial pentru persoanele cu dificultate motorie. Acestea contribuie la o viață oarecum normală, devenind dispozitivul medical de care oamenii depind pentru a se deplasa. Ele sunt ușor de transportat, pot fi pliabile sau motorizate și sunt per total accesibile pentru folosire. 

Scaunele cu rotile sunt create pentru a fi durabile și rezistente, pentru a oferi o stare de confort. Toate aspectele depind de nevoile celui care le folosește. Deși sunt văzute ca o variantă temporară de transport și mobilitate, mulți oameni le folosesc ca modalitate principală de a se deplasa.

Viața în scaun cu rotile nu este una ușoară. Trebuie să înveți din nou cum să te deplasezi, într-un mod care să fie permis de propriul tău organism. Deși este greu să depinzi de un astfel de element pentru a te deplasa, acest lucru nu este imposibil. În funcție de scaunul cu rotile pe care în alegi, acesta îți poate facilita sarcinile de zi cu zi.

De ce să ții cont atunci când îți alegi scaunul cu rotile

fotoliu-rulant
Fotoliu rulant (scaun cu rotile)

Atunci când îți este recomandat un scaun cu rotile, există câteva aspecte de care trebuie să ții cont. În acest fel, vei putea alege cel mai bun model pentru tine. Acestea sunt: forța celui care îl folosește, tipul de mobilitate, depozitarea, zona unde va fi folosit, mutarea în și de la scaunul cu rotile. De asemenea, bugetul este deosebit de informat, acesta reprezentând unul dintre principalele elemente de care trebuie să ții cont.

Iată câteva dintre principalele tipuri de scaune cu rotile: scaun cu rotile manual, scaun cu rotile pliabil,  scaun cu rotile de transport, scaun cu rotile motorizat.

Scaun cu rotile manual

Acest tip este cel mai folosit tip, majoritar de către toți cei care au nevoie de un astfel de dispozitiv de tehnica medicala. Un aspect important de care trebuie să se țină cont este faptul că utilizatorul trebuie să aibă suficientă putere în partea de sus a corpului pentru a-l putea folosi. Acest tip de scaun cu rotile dispune de 2 roți mari și 2 roți mici, scaun, suport pentru picioare și balustradă, folosită pentru deplasare.

Scaun cu rotile pliabil

Acest tip de scaun este în continuare manual. Dispune însă de o ramă din aluminiu, care se pliază, pentru a fi transportat cu ușurință. De asemenea, porțiunea pentru șezut este făcută din piele sau piele ecologică, pentru a fi destul de elastică ca să permită plierea. 

Un scaun cu rotile pliabil este varianta perfectă pentru cei care călătoresc mult, sau care nu dispun de spațiu de depozitare.

Scaun cu rotile cu structură rigidă

Acest tip de scaun cu rotile nu este pliabil. Dispune de o structură rigidă, care este preferată de utilizatorii zilnici ai unui scaun cu rotile. Deși până de curând, structura era fabricată din materiale solide și trainic, precum fier sau lemn natural, acest lucru s-a schimbat de curând. Acum se găsesc numeroase variante ușoare, care facilitează transportul.

De asemenea, acestea sunt foarte ușor de adaptat în funcție de nevoile utilizatorului. Câteva dintre acestea sunt: centura de siguranță, suport pentru pahar, susținătoare pentru picioare, brațe sau chiar gât, spătar ajustabil, protecții pentru noroi sau gropi. Ele pot fi folosite atât de persoana afectată, cât și de un îngrijitor.

Scaun cu rotile pentru transport

Acest tip de scaun dispune de mânere la spate, care ajută la deplasarea scaunului dacă sunt utilizate de un îngrijitor. Ele au dimensiuni reduse, comparativ cu scaunele cu rotile manuale. De asemenea, mânerele dispun de frâne, pentru a putea fi folosite cu ușurință. Acestea pot fi de asemenea utilizate de persoana afectată, care dispune de frâne pe suportul pentru picioare.

Acest tip este utilizat în principal în instituțiile care se ocupă de îngrijirea bolnavilor. Ele sunt disponibile pentru utilizarea de către publicul larg. Puteți găsi astfel de dispozitive în aeroporturi, gări, spitale.

Scaun cu rotile motorizat

Acest tip de scaun cu rotile motorizat poate funcționa până la 15km, în funcție de baterie. Dacă utilizatorul nu poate folosi un joystick, există opțiuni care pot fi instalate, precum: joystick operat de bărbie, schimbător pentru cap. 

Pentru a afla mai multe despre diferențele dintre scaunele manuale și cele motorizate, nu uita să citești articolul Scaun cu rotile manual vs electric. Ce diferente exista?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *