centura-postnatala

Timp de 9 luni, corpul tău trece printr-o serie de transformări pentru a deveni “casa” bebelușului tău. Inevitabil, în aceasta perioadă treci prin multe stări – unele plăcute, altele mai greu de suportat. Tot în decursul celor 9 luni, descoperi ce capacitate miraculoasă are corpul: aceea de a crea o ființă umană atât de perfectă. Cu toate astea, de multe ori în urma sarcinii corpul are nevoie de ajutor suplimentar pentru a reveni la forma inițială. În astfel de situații, centura postnatala poate face minuni.

Schimbările din timpul sarcinii

Pe parcursul celor 9 luni de sarcină, corpul face un efort uriaș și mobilizează fiecare celulă, permițând astfel creșterea armonioasă a bebelușului tău. După ce se instalează sarcina, nivelul de hCG (numit și hormonul sarcinii) se dublează, pentru a ajuta embrionul să se dezvolte normal. Stările de bine sau de neliniște, alături de grețurile de dimineață sunt cauzate de nivelul ridicat al acestui hormon. Estrogenul, progesteronul, relaxina, oxitocină, insulină, prolactină și cortizonul sunt principalii hormoni care își schimbă valorile pentru a asigura cele mai bune condiții pentru dezvoltarea fetală. Modificările nivelului acestor hormoni vor declanșa o serie de transformări în corpul tău, cum ar fi: creșterea fluxului sanguin, înmuierea cartilajului, relaxarea articulațiilor, scăderea capacității de concentrare și lista poate continua.

Reglarea corpului este necesară pentru a găzdui bebelușul, dar și pentru buna funcționare a sarcinii. Pe măsură ce sarcina progresează, cantitatea de țesut adipos crește – ceea ce va servi ulterior drept rezervă pentru producerea laptelui matern. Vei observa că pielea și părul tău arată mai bine ca niciodată, că ligamentele devin mai moi pentru a asigura flexibilitatea pelvisului, iar uterul va crește în dimensiune până la aproximativ 1 kg, împingând organele în cavitatea abdominală, făcând loc fetusului.

Perioada postnatală

Odată ce dezvoltarea bebelușului e completă, creierul primește informația și declanșează nașterea. Chiar de la naștere, indiferent dacă aceasta e pe cale naturală sau prin cezariană, corpul va ști că bebelușul “a părăsit casa” din cauza avalanșei de hormoni care îl invadează și care declanșează alăptarea, contactând în același timp uterul pentru a reveni la dimensiunea inițială prin reinstalarea menstruației și reducerea mușchilor abdominali și a organelor interne în poziția lor inițială. Astfel, corpul femeii începe procesul de revenire la forma de pre-sarcina, ce durează aproximativ 2-3 luni după naștere.

În timpul sarcinii, ai acumulat un număr de kilograme care sunt în general distribuite între țesutul adipos, cantitatea de sânge, lichidul amniotic, bebeluș, etc. În general, după naștere, femeile pierd destul de rapid majoritatea acestor kilograme, însă corpul nu revine chiar la starea lui normală. De regulă, burtica de gravidă  va fi înlocuită cu una moale, ce are nevoie de timp și ajutor pentru a-și recâștiga aspectul de dinainte de sarcină. În unele situații, din cauza pierderii elasticității peretelui abdominal, membrana de colagen care tine mușchii împreună nu se repara în mod natural, burtica păstrându-și aspectul din timpul sarcinii.

Perioada imediat după naștere e una plina de emoții, schimbări hormonale și experiențe puternice. Chiar dacă e vital să se acorde cât mai multă atenție nou-născutului, nu trebuie trecut cu vederea faptul că femeile au nevoie de un ajutor suplimentar pentru a putea trece de perioada de tranziție, perioadă în care corpul lor este în proces de reluare a modului normal de funcționare. Aici intră în joc orteza lombara (denumită și centură postnatală), un dispozitiv medical ce are rol de suport în refacerea mușchilor abdominali.

centura-postnatala
Centura Pre si Post Natala

Importanța unei centuri postnatale

Studiile au arătat că:

  • 64% din proaspetele mămici nu se simt bine în pielea lor după naștere
  • 86% din femeile care au născut au declarat că burtica nu s-a retras nici după 1-2 ani
  • 67% dintre gravide dezvoltă diastază abdominală

În timpul procesului de recuperare, purtarea unei centuri postnatale poate ajuta noua mamă să-și recapete mai rapid mobilitatea și mai mult de atât, poate fi utilă pentru prevenirea diastazei abdominale. Totodată, centura ajută și la reducerea circumferinței taliei și la refacerea tonusului muscular.

În acest articol am adunat special pentru tine toate informațiile care să te ajute în a te decide dacă merită sau nu să porți o astfel de orteza.

De ce să alegi o centura postnatala?

Trebuie menționat întâi de toate că centurile postnatale pot fi purtate indiferent dacă ai născut natural sau prin cezariană, iar beneficiile lor au fost confirmate în mod repetat de medici și mame. Plus de asta, centurile postnatale sunt un aliat de încredere al hormonului relaxinei (care are rol de a relaxa articulațiile bazinului și mușchii moi ai uterului la naștere), formând împreună cea mai bună echipă pentru a te ajuta să-ți recâștigi starea fizică de dinainte de sarcină. Pe lângă purtarea centurii, dieta sănătoasă și exercițiile fizice au la rândul lor un aport mare în refacerea corpului.

Care sunt beneficiile centurii?

Presiunea exercitată pe abdomen de către o centură postnatală reduce disconfortul cauzat de pielea ridată, ajută organele interne în procesul de revenire în poziția inițială și susține ligamentele care sunt încă moi după naștere.

Mai mult de atât, o centura postnatala ameliorează durerea și susține mușchii spatelui, contribuind astfel la o postură mai bună. De altfel, compresia exercitată de centură accelerează fluxul sanguin și drenajul limfatic, ajutând astfel la reducerea retenției de apă și a altor disconforturi cauzate de circulația sanguină defectuoasă. Din această perspectivă, putem compara centura cu șosetele compresive.

Centura postnatală poate fi la fel de bine purtată pe sub haine, susținând talia și oferindu-i acesteia un aspect mai uniform.

Aceasta ajută totodată și la menținerea unei posturi adecvate, deoarece în timpul celor 9 luni de sarcină postura se schimbă treptat din cauza creșterii burticii.

În plus, centura ameliorează durerile de spate, în special dacă utilizarea ei are loc în paralel cu exerciții de mobilitate ca yoga, pilates și stretching.

Cum să alegi centura postnatala potrivită

În primul rand, înainte de a alege centura adecvată, verifică întotdeauna calitatea materialelor din care este fabricată. Reține faptul că vei purta centura mai multe ore pe zi, timp de 3 luni de zile, și că aceasta va fi în contact direct cu pielea. Prin urmare, e recomandat să alegi una realizată din materiale de bună calitate, respirabile, care să se potrivească perfect cu tipul tău de corp.

În concluzie, accelerarea procesului de recuperare postpartum cu sprijinul centurii postnatale este soluția cea mai buna pentru a avea o condiție fizică și psihică optimă. Starea ta de bine îți va permite să îi acorzi bebelușului toată atenția cuvenită.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *