dispozitive-ajutatoare-pentru-mers

De regulă, produsele ortopedice de tip baston, cârja sau cadru se folosesc dacă suferi de o fractură la nivelul membrelor inferioare (gambă, coapsă) sau dacă ai avut intervenții chirurgicale la nivelul acestora. Cârjele, cadrele de mers sau acele bastoane ortopedice reglabile se folosesc și în caz de accident vascular cerebral, pentru a restabiliza funcțiile motorii.

Deși la început mersul cu dispozitive ajutătoare poate părea puțin mai dificil, cu câteva sfaturi și practică, vei capătă încredere în tine și te vei putea ajuta de ele în condiții de maximă siguranță.

baston ortopedic reglabil

Pentru început, folosește-te de ele doar în perimetrul casei, unde cunoști poziționarea obstacolelor foarte bine. Poți începe prin a îndepărtă covoarele sau carpetele care pot provoca alunecări, și prin a securiza mai bine cablurile electrice din încăpere. La toaleta, poți utiliza covorașe anti-derapante, bari de susținere, sau chiar și înălțătoare pentru toaletă. Îți poți simplifica cu ușurință viață, în așa fel încât să ai tot ce-ți trebuie la îndemâna de fiecare dată. 

Care sunt tipurile principale de dispozitive ajutătoare pentru mers, în afară de bastoane ortopedice?

Cadrul de mers

Cadrul îți permite un bun control al distribuției întregii greutăți a corpului prin brațe. El diminuează forța distribuită prin intermediul picioarelor. Din punct de vedere al poziționării corecte, mânerele acestuia trebuie să ajungă exact la nivelul încheieturii ambelor mâini.

În vederea mersului – cadrul trebuie apucat simultan de mânerele superioare cu ambele mâini și tras la circa un pas în fața ta. Primul pas vă fi întotdeauna făcut cu piciorul afectat. Mai apoi, piciorul sănătos e adus lângă cel bolnav – și tot acesta din urmă vă fi încărcat cu greutatea recomandată de medicul ortoped. Poți folosi cadrul și fără să-ți pui în vreun fel greutate pe piciorul afectat, deoarece acesta e conceput și pentru deplasarea în “săritură pe un picior”, datorită susținerii ferme a mâinilor. Atunci când vrei să faci viraje, fă pași mici pentru a întoarce cadrul.

Din punct de vedere al așezării, ea se vă face că la parcarea cu spatele, adică cu spatele. Te vei apropia de locul pe care vrei să te așezi cu spatele, până îl atingi cu gambele. Apoi te lași în jos cu ușurință, sprijinindu-te de mânerele cadrului sau ale scaunului.

Cârjele

carja ajustabila

Se folosesc de regulă în urmă unui traumatism sau a unei proceduri chirurgicale, în care membrul afectat nu mai poate fi folosit o perioadă. În ceea ce privește poziția, cea mai corectă este poziția de drepți – extremitatea superioară a cârjelor trebuie să se situeze la nivelul axilei, mai exact la 2-3 cm sub aceasta. Mânerele trebuie să fie situație la nivelul bazinului sau al soldurilor. Acordă o atenție sporită coatelor, care trebuie să fie puțin îndoite atunci când te pregăteșți să utilizezi cârja.

Ele trebuie lipite de corp pentru a echilibra cât mai bine centrul de greutate al corpului. Un alt lucru notabil e că extremitatea superioară a cârjei nu trebuie să pună presiune pe axilă.

Pentru mers, tot ce trebuie să faci e să te apleci puțin și să pui cârjele la aproape un pas în fata. Fă primul pas că și cum ai avea de gând să îți folosești piciorul afectat, dar transfera greutatea pe cârje, nu pe acesta. E simplu!

Pentru a te așeza, vei proceda la fel ca la cadru. Te apropii cu spatele de scaun, duci piciorul pe care nu ai voie să calci în fața și ții cârjele într-o singură mână. Mai apoi, te vei folosi de cealaltă mână pentru a simți mânerul scaunului – tot ce trebuie să faci mai departe e să te așezi.

Bastoane ortopedice

baston reglabil negru

Ele pot fi de un real folos, mai ales atunci când ai mici probleme cu echilibrul. Dacă ai suferit o scădere a forței musculare sau dureri la nivelul picioarelor, un baston te poate ajută să duci o viață independentă.

Din punct de vedere al poziționării, e de la sine înțeles că mânerul bastonului trebuie să ajungă la încheietura mâinii. Evident, atunci când stai în poziție de “drepți”. Poziția cotului vă rămâne mereu îndoită, pentru a ajuta la echilibru în timpul mersului. Un lucru deosebit de important e că bastonul se ține în mâna opusă celei care are nevoie de sprijin. Acest lucru are o explicație logică. Și anume – lipsa forței musculare la nivelul piciorului drept te va obliga automat să ții bastonul în mâna stângă, de exemplu. Poziția cotului vă rămâne mereu îndoită, pentru a ajuta la echilibru în timpul mersului. 

Atunci când vrei să mergi, bastonul și piciorul afectat se vor mișcă mereu simultan. Poziționezi bastonul cu un pas în fața ta, și faci pasul cu piciorul suferind, că mai apoi să finalizezi pășind pe piciorul normal.

Când vine vorba de urcatul scărilor, lucrurile nu sunt deloc complicate. Vei pune piciorul sănătos pe prima treaptă, apoi urmează cel afectat. La coborât, întâi de toate amplasezi bastonul pe treaptă inferioară, apoi coborî cu piciorul bolnav, urmat de cel sănătos.

Magazinul nostru de tehnică medicală este specializat în dispozitive ajutătoare pentru mers. Alege dintr-o gamă extinsă de bastoane de lemn, ortopedice sau bastoane pentru nevăzători pe cel potrivit înălțimii și nevoilor tale. Ele pot fi folosite atât în spații interioare, cât și exterioare.

Acest articol a fost realizat de Champaigns.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *