guler-cervical

Deși a fi în postura de a purta un gulere cervicale nu e cel mai plăcut lucru din lume, uneori poate ajunge să fie chiar și intimidant. Nu trebuie să uităm, însă, că acest dispozitiv de susținere nu are un rol pur “estetic”. Astfel, rolul unui guler cervical este de a imobiliza gâtul în așa fel încât să permită vindecarea zonei cervicale – fie ea coloană sau mușchi.

De obicei, că urmare a unei operații sau a unui accident, gulerul cervical va fi prescris de medicul responsabil, dar există și unele situații în care purtarea acestuia poate veni din propria voință. 

Atunci când simți că nu mai menții o poziție corectă a corpului, după ore întregi de lucrat în fața unui ecran – când durerile de gât și spate devin din ce în ce mai intense, s-ar putea că suportul oferit de gulerul cervical să fie mai mult decât necesar.

guler cervical

Dacă consideri că acesta e și cazul tău, e vremea să cercetezi puțin pentru a găsi gulerul potrivit nevoilor tale, la prețuri accesibile. Poți începe prin a face o scurtă documentare chiar și prin citirea articolului până la capăt. Aici vom povesti despre modele disponibile în funcție de afecțiune, despre cum să alegi dimensiunea potrivită și materialul rigid sau moale, dar iți vom oferi și informații legate de îngrijirea acestuia. 

Există 2 principale tipuri de gulere: cele moi și cele rigide

Vom vorbi mai întâi despre gulerele cervicale moi.

În primul rand, ele sunt folosite de obicei în cazul unor leziuni minime, suferite la nivelul coloanei cervicale. Utilizarea unor gulere cervicale moi este de cele mai multe ori în scopul ameliorării durerilor din zona gâtului. Dar ele pot fi folosite si pentru ameliorarea durerilor cauzate de anumite operații.

guler cervical moale

Gulerul cervical moale poate fi purtat și de către persoanele care petrec semnificativ mai mult timp pe scaun, la birou în fața calculatorului. Mai mult de atât, el poate fi utilizat în timpul somnului. Purtat în timpul nopții, reduce automat presiunea susținută de gât. Acesta din urmă e asemănător unei perne de gât gonflabile, genul acela folosit pentru dormit în mijloacele de transport. Este confortabil de purtat datorită formei de potcoavă, și nu restrânge complet mișcările capului. Totodată, e relativ ieftin și poate fi cu siguranță reutilizat – evident după spălare.

Cel de-al doilea tip de suport cervical este cel rigid.

Din cauza durității materialului folosit, rolul unui guler cervical rigid este foarte important. El împiedică mișcarea gâtului, după anumite operații pe coloana vertebrală sau după luxații. Este confecționat, așa cum spuneam, dintr-un material dur, și se fixează cu curele elastice prin prindere cu velcro. 

guler cervical rigid

Mai exista un al treilea tip de guler cervical, pe care nu putem să nu-l menționăm. Gulerul cervical cu pompă e un tip special, și se încadrează la categoria de modele moi. El este format din mai multe straturi, ce prezintă încăperi cu camere de aer. Pe acestea le poți umfla prin intermediul unei pompite, în timp ce acesta cuprinde zona gâtului.

Gulerul cu pompă poate fi utilizat în călătorii lungi, fiindcă reușește să relaxeze musculatura, reducând astfel durerea cervicală și menținând o postură corectă a corpului.

Care sunt dimensiunile unui guler cervical?

În funcție evident de producător și model, dimensiunile diferă. În general, producătorii oferă un tabel cu măsurători. Pentru fiecare mărime în parte (S, M sau L), sunt specificate dimensiunile în centimetri (circumferința gâtului) în funcție de mărimea aleasă de cumpărător. 

orteza cervicala cu burete

Acest aspect este vital, mai ales dacă intenționezi să cumperi un guler cervical pentru cei mici.

De asemenea, și înălțimea gulerului este un factor decisiv. Ea poate fi de 8 cm sau chiar mai mare, în funcție de tipul produsului ales. Un guler cervical îngust va pune automat și mai multă presiune asupra gâtului, în loc să îi permite acestuia să se elibereze de ea. Acest lucru nu duce doar la o simplă senzație de disconfort, ci poate împiedica și vindecarea mușchilor.

Ce materiale se folosesc în confecționarea lor?

Materialul depinde foarte mult de tipul de guler pe care îl alegi. Dacă alegi un guler moale, el poate fi realizat din spumă poliuretanică de densitate ridicată, și acoperit simplu cu o fâșie de bumbac. Exista de asemenea și posibilitatea de a cumpără un guler cervical elastic, confecționat din bureți, cu închidere cu benzi velcro care nu irită pielea.

În ceea ce privește variantele rigide ale gulerelor cervicale, ele pot fi fabricate din polietilenă sau plastic cu duritate ridicată. De regulă, au înăuntru bureți din spumă sau alte materiale moi, ce servesc drept căptușeală. Inserțiile de burete pot fi îndepărtate cu ușurință, așadar spălarea și curățarea regulată a gulerului e facilitată.

Igiena gulerului cervical e un aspect asupra căruia numeroși medici și cadre medicale insista. Pentru a nu distruge materialul, folosește un detergent cu o formulă chimică ușoară, neinvaziva.

Ține cont de factorul confort atunci când alegi un guler cervical potrivit pentru tine!

Dacă te sperie ideea de a purta un astfel de dispozitiv de susținere, tine totuși cont că tehnologia medicală a evoluat enorm în ultimii ani. În ziua de azi, poți opta pentru gulere reglabile sau gulere care vin cu un suport pentru bărbie – de care te poți sprijini atunci când ești nevoit să stai perioade lungi pe scaun, sau chiar și când dormi în mijloacele de transport.

Mai mult de atât, există și posibilitatea accesorizarii gulerului cu suporturi sau hamuri care se fixează pe sub subsuori. Ca un sfat, îți recomandăm să alegi un guler cu sistem lateral de prindere.

Acum că ai toate informațiile necesare, suntem siguri că poți face alegerea potrivită, fără cea mai mică urmă de dubiu!

Acest articol a fost realizat de Champaigns.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *