Program consiliere telefonică: Luni - Vineri 10:00 - 17:00

Orteza: Ce este orteza și la ce folosesc suporturile ortopedice?

Orteza: Ce este orteza și la ce folosesc suporturile ortopedice?

Simplu spus, orteza este un aparat ortopedic rigid destinat să protejeze, să imobilizeze sau să susțină un membru sau o altă parte a corpului. Sunt dispozitive externe cu rol de susținere sau corectare.

Denumirea cuvântului provine din cuvântul grecesc “ortho”, ce se traduce prin “a corecta” sau “a îndrepta”. Există în general multe tipuri diferite de dispozitive ortotice – toate fiind realizate cu mici variații, care se adaptează în funcție de nevoile persoanelor cu probleme de mobilitate specifice.

De regulă, orteza își primește denumirea în funcție de secțiunea corpului pe care o susține. De exemplu, acele bretele care susțin articulația genunchiului sunt numite orteze pentru genunchi, iar cele concepute pentru a sprijini sau alinia gleznele și picioarele se numesc orteze pentru membrul inferior.




Acestea sunt doar câteva exemple. Pe lângă ele, mai există și orteze umăr, gulere cervicale, orteze ale membrelor superioare, orteze lombare pentru zona de jos a spatelui, dar și orteze special create pentru susținerea coloanei vertebrale – acestea din urmă se numesc orteze toracice.

Când anume trebuie să purtăm orteza?

Întâi de toate, am stabilit mai sus că ortezele sunt foarte folositoare în cazul deviațiilor sau deformărilor aparatului locomotor.

Totodată, acestea ajută foarte mult în susținerea funcției unei articulații, sau a unui segment de corp (gleznă, genunchi, cot, etc.), după ce acesta a suferit traumatisme în forma de entorse, fisuri, paralizii, luxații, sau în urma intervențiilor chirurgicale pentru fracturi sau rupturi de menisc, încrucișare de ligamente sau leziuni de tendoane.

Ce face o orteză? Ea vă pune în repaus segmentul afectat, îi oferă susținere și îi dă timp de vindecare. Astfel, pacientul se va putea folosi de membrul afectat, deoarece orteza îi limitează mișcarea doar în partea de corp afectată (mișcarea acesteia riscând periclitarea vindecării) și îi permite să se vindece mai repede.

Pentru ce poate fi folosit acest dispozitiv de susținere?

În funcție de gravitatea afecțiunii, orteză poate avea rol de:

  • Îmbunătățire a funcțiilor
  • Îmbunătățire a echilibrului – oferind o bază stabilă de sprijin
  • Reducere a forței de greutate pe o parte a membrelor inferioare
  • Reducere a solicitărilor de energie
  • Sprijinire a slăbiciunilor musculare, pentru a crește stabilitatea și a oferi odihnă
  • Corectarea, împiedicarea sau adaptarea unei alinieri a corpului în mod neobișnuit
  • Prevenire a contracțiilor
  • Distribuire a presiunii
  • Eliminare a presiunii nedorite
  • Reducere a durerii / inflamației
  • Stabilizare a articulațiilor
  • Compensare pentru o discrepanță de lungime a picioarelor.

Alege orteza potrivită în funcție de tipul leziunii

Înainte de toate, menționăm că este foarte important că înainte să faceți o alegere, trebuie să consultați un specialist ce vă poate ajuta să alegeți o orteză confortabilă, din materialul potrivit, pe măsura ideală. Implicit, perioada de purtare a ortezei diferă în funcție de rolul acesteia: de prevenție sau de vindecare.

Atunci când vorbim despre coloana vertebrală, de exemplu, ortezele au un rol adjuvant în corectarea deviațiilor precum cifoza, scolioza sau hiperlordoza. Nu se recomandă, însă, folosirea exclusivă a ortezelor pentru tratarea problemelor de spate. Concomitent, trebuie practicate ședințe de kinetoterapie, deoarece tonusul muscular se poate slăbi iar mușchii pot să se atrofieze în timp.

De asemenea, ortezele sunt importante și în ceea ce privește prevenirea leziunilor sau traumelor la nivelul articulațiilor sau al coloanei vertebrale, în special în cazurile în care exista deja o afecțiune. Să luăm drept exemplu un pacient cu discopatie lombară: acesta poate purta un brâu în timpul crizei acute de lombosciatică – ce îi limitează parțial mișcarea coloanei și care împiedică mușchii să se contracte. Orteza trebuie purtată doar în perioada durerilor acute, deoarece lipsa antrenării mușchilor în perioada post-criză duce la slăbirea acestora, sau chiar și la apariția altor crize.

Tipuri de Orteze

Așa cum am clarificat în rândurile de mai sus, ortezele pot fi folosite pentru diferite parti ale corpului.

Ortezele pentru deget – aliniază articulațiile degetelor afectate, pentru a promova vindecarea și a preveni progresia deformării.




Ortezele pentru mâini – sunt folosite de regulă pentru a imobiliza degetul mare, permițând mișcarea inchieturii și a altor degete. Bineînțeles, exista și versiuni ce dispozitive ortopedice care abordează condițiile care se extind de la degetul mare la incheietura – iar acestea sunt numite orteze lungi de oponenți. Sunt potrivite pentru persoane cu osteoartrita, artrita reumatoida sau care au suferi leziuni la degetul mare.




Ortezele pentru cot – reprezintă practic niște brațe care traversează cotul, și pot fi utilizate pentru a rezista mișcării sau pentru sprijin și poziționare. Ele sunt potrivite pentru persoanele cu leziuni are țesuturilor moi (leziuni ligamentoase), leziuni post-chirurgicale, sau cu condiții care duc la auto-vătămare.

Mai exista și orteze pentru glezna, genunchi, șold- care au rol de ameliorare a durerii, dar și rol de creștere a stabilității funcțiilor articulațiilor.

Mai mult, ortezele pot fi folosite și la nivelul capului. Ele corectează forma craniului la copii sau oferă protecție împotrivă comportmentului de auto-rănire.

Vă sfătuim să accesați un magazin tehnică medicală de specialitate, pentru a alege orteză potrivită pentru dumneavoastră!

Articol realizat de Champaigns.ro