Cauze
Sindromul piciorului diabetic reprezinta leziunile aparute la extremitatile inferioare, in cazul pacientilor cu diabet.
Cauzele sindromului piciorului diabetic sunt afectiunile vaselor de sange (ischemie) si deteriorarea nervilor(neuropatie). Deteriorarea vascularizarii si inervatiei la pacientii diabetici, de obicei, progreseaza simultan, dar numai una dintre aceste afectiuni este dominanta. Factorul dominant determina tipul sindromului piciorului diabetic si astfel putem distinge: sindromul piciorului diabetic ischemic sau sindromul piciorului diabetic neuropatic
Neuropatia periferica (senzitiva) – este una dintre complicatiile hiperglicemiei prelungite si afecteaza proiectile nervilor somatici si autonomi, din ambele picioare. Pacientul are sensibiliate redusa la durere si la temperatura, nu simte durere in urma ranirii sau compresiei, astfel pielea sufera leziuni si se formeaza ulcere. Acestea, de obicei, nu sunt observate din timp si sunt tratate destul de tarziu. Ulcerele depistate tarziu, sunt deja intr-o faza avansata pentru a fi tratate cu succes.
Neuropatia motorie cauzeaza atrofia musculaturii si tendoanelor piciorului si, inevitabil, deteriorarea articulatiilor. Acestea duc la formarea calusul plantar. Faza finala este deformarea piciorului.
Angiopatia(leziuni ale vaselor de sange) – tulburarile circulatorii reprezinta fluxul anormal de sange din picioare, in special in artera tibiala si artera fibulara. Diabetul netinut sub control favorizeaza dezvoltarea bolilor arteriale. Controlul nivelului de glucoza din sange este una dintre metodele de prevenire, precum si o conditie prestabilita pentru inceperea procesului de vindecare a leziunii.
Astfel, putem distinge:
• ulcere neuropatice, ce constitue doua treimi dintre ulcerele piciorului diabetic
• ulcere angiopate (~ 10%)
• ulcere mixte (~ 25%)
Grupuri de risc
o persoanele cu diabet zaharat.
o persoanele cu diabet nediagnosticat
Aceasta boala afectecteaza, in general, persoanele cu diabet de tip 2 (non-insulino-dependent).
Sindromul piciorului diabetic este prezent la aproximativ 20% dintre pacietii spitalizati din cauza diabetului si este cauza a 50% dintre amputarile efectuate in salile de operatii.
Simptome
Piciorul diabetic neuropatic
Simptomele predominante sunt:
• pierderea sensibilitatii tactile, la durere si la temperatura
Pacientul nu mai percepe durerea in urma unei taieturi, arsuri, prezentei unui obiect strain in pantofi si nu il mai deranjeaza pantofii incomozi. Insensibilatatea la durere este cauza formarii ulcerelor pe talpa piciorului. Piciorul diabetic neuropatic este cald, cu flux sangvin scazut in artere, dar articulatiile piciorului si oasele sunt deformate.
La unii pacienti, afectiunile apar in articulatii si se formeaza prin distrugerea graduala a articulatiilor mici ale piciorului, ce duce la deformarea considerabila a piciorului. Atunci este necesara purtarea incaltamintei speciale, facute pe comanda individuala. Purtarea pantofilor nepotriviti duce, frecvent, la formarea ulcerelor.
Sindromul piciorului diabetic ischemic – angiopatic
Simptomele predominante sunt:
• sensibilitate crescuta la durere
Simptomele principale sunt: intensificarea durerii in special pe timpul noptii, acompaniata, de obicei, de crampe musculare, furnicaturi sau amorteala.
In functie de nivelul stenozei si ocluziei arterelor din membrul inferior, necroza poate aparea in diferite zone ale piciorului.
Cea mai severa forma a bolii este inchiderea arterelor mari din membrul inferior, deasupra genunchiului. Acest lucru cauzeaza aparitia tesutul necrotic in picior, si cateodata si in membrul inferior. Necroza afecteaza, in special, degetele de la picior. Piciorul diabetic ischemic este caracterizat prin circulatia sangelui scazuta in membrul inferior.
Sindromul piciorului diabetic netratat duce la amputarea piciorului.
Localizare
La pacientii cu neuropatie diabetica, ulcerele sunt localizate, in special, in zonele cu raniri repetate si, in general, afecteaza suprafata plantara a piciorului din jurul osului metatarsian, calcaiului si degetelor de la picior. De obicei ulcerele neuropatic nu sunt dureroase.
Din cauza neuroartropatiei, piciorul este deformat intr-un mod caracteristic – degete in „gheara”, degete ciocan, schimbarea mersului si formarea in exces a calusului(bataturi), ce duce la rani nevindecabile si ulcere.
In cazul piciorului diabetic ischemic, hipoxia cronica duce la inceperea alterarii piciorului – umflaturi, apar ulcere si crapaturi, unghiile se deformeaza, tesutul moale dispare si intreg piciorul devine albastru.
Tratament
Persoana competenta pentru a prescrie tratamentul, trebuie sa fie specialist in diabet, chirurgie (inclusiv chirurgie vasculara) si ortopedie. Asistentele medicale participa activ la tratament, pe durata terapiei. Cel mai important lucru este pastrarea nivelului de zahar din sange in limitele optime fiziologice.
Tratamentul este atat cauzal cat si local.
Ranile sunt debridate chirurgical, vasele de sange ingustate se deblocheaza, grefele vasculare sunt folosite pentru a permite ocolirea arterelor infundate si astfel se imbunatateste circulatia sangvina in picior. Impreuna cu tratamentul chirurgical, este controlat nivelul zaharului din sange si sunt administrate medicamentele necesare. Pe langa insulina si antibiotice, pacientului i se administrarea medicamente ce imbunatatesc circulatia sangelui in membre si reduc vascozitatea sangelui. In acest mod sunt accesate structurile ischemice, ranile se vindeca si se cicatrizeaza mai usor. De asemenea este recomandata o dieta corespunzatoare.
Prevenire
Factorii esentiali in prevenirea dezvoltarii piciorului diabetic sunt tratamentul adecvat pentru diabet, controlul si mentinerea unui nivel normal de zahar in sange.
Dupa diagnosticarea diabetului, pacientul ar trebui:
• sa renunte la fumat
• sa aiba grija de picioare
• sa controleze sistematic circulatia si inervatia de la nivelul picioarelor
Daca exista leziuni la nivelul piciorului, interventia, din timp, a doctorului duce la prevenirea amputarii membrului inferior.
Ingrijirea picioarelor de zi cu zi:
• examinarea zilnica – controlarea fluxului sangvin si a sensibilitatii, spalarea cu apa calda (nu fierbinte), uscarea usoara si delicata – in special in zonele dintre degete
• ingrijirea unghiilor – taierea regulata (dar nu prea scurt)
• alegerea pantofilor adecvati – suficienti de lati, marimea potrivita (pacientii cu neuropatie, din cauza lipsei sensibilitatii au tendinta de a alege pantofi nepotriviti, cu o masura mai mica decat poarta de obicei), cu toc mic si lat, se recomanda pantofii cu siret
• inainte de a se incalta, pacientul ar trebui sa verifice daca in interiorul pantofilor nu sunt obiecte ascutite sau cusaturi in relief
• a se evita sosetele din materiale elastice care strang piciorul sau sintetice (sosetele prea stranse pot afecta circulatia sangelui) – sunt recomandate sosete din bumbac 100%
• protejarea piciorului impotriva: inmuierii, exercitiilor fizice si a incalzirii (de ex. folosirea paturii electrice)
• a se evita folosirea unguentelor pe bataturi – decat daca sunt recomandare de catre medic
In cazul observarii schimbarilor la nivelul picioarelor, cum ar fi umflarea, schimbarea culorii, pierderea sensibilitatii, a se consulta, cat mai curand, medicul.
Chiar si taieturile minore, pielea crapata si ranile trebuie intotdeauna protejate cu pansamente sterile si aratate medicului in timpul vizitelor medicale. Daca nu exista un progres vizibil in procesul de vindecare, este recomandata consultarea de urgenta a medicului.