Nu ştii ce produs sӑ alegi? Contacteazӑ-ne la [email protected].
Transport gratuit
TRANSPORT GRATUIT
La comenzi de peste 300 de Lei!
Program
Program
L-V 10:00 - 17:00
Consiliere telefonica
Consiliere telefonică
0746 734 117
0746 734 117
L-V 10:00 - 17:00

ADAPTAREA SPAŢIULUI DE LOCUIT

 Adaptarea mediului

Când aveţi grijă la domiciliu de o persoană bolnavă, trebuie să vă gândiţi cum să aranjaţi locuinţa astfel încât să devină un spaţiu funcţional.

Modul de organizare a spaţiului depinde în cea mai mare măsură de gradul de activitate al bolnavului cronic.

  • Îngrijirea unui bolnav cronic nu se reduce doar la ajutorul dat pentru menţinerea igienei corporale, unei alimentaţii sănătoase, deşi aceste activităţi marchează ritmul fiecărei zile. Ingrijitorul trebuie să aibă capacitatea să prevadă toate elementele care ar putea fi o ameninţare pentru sănătatea bolnavului.

Una dintre principalele ameninţări pentru persoanele în vârstă care sunt îngrijite la domiciliu sunt căderile, iar frecvența acestora crește odată cu înaintarea în vârstă. Cauzele căderilor pot fi împărțite în interne (cauzate de probleme somatice) și externe (cauzate de elemente din mediul înconjurător).

Căderile rezultate din cauze interne rezultă din modificări degenerative, prezența bolilor și efectele secundare ale farmacoterapiei. În primul rând, organele senzoriale sunt afectate negativ: vederea, auzul și echilibrul, ceea ce se traduce printr-un risc crescut de cădere. Căderile cauzate de factori externi sunt rezultatul faptului că locuinţa nu a fost adaptată la cerințele bolnavului – covoare nefixate, praguri, lipsa balustradelor, trepte inegale, scaun de toaletă prea jos, cadă alunecoasă și iluminare inadecvată. În afara locuinţei, sunt elemente ca borduri înalte, pavimente cu denivelări și cu gropi, intrări și scări neadecvate în clădiri publice. Riscul de cădere în oricare dintre aceste locuri crește odată cu înrăutăţirea condițiilor meteorologice.

După asigurarea condițiilor adecvate în spaţiul dedicat pacientului, puteți începe tratamentele de îngrijire. Iată câteva reguli generale:

Comunicarea cu persoana bolnavă este cea mai importantă. Începeți prin a vorbi despre starea ei generală, încercați să evaluați în ce măsură ar putea desfășura singură o anumită activitate și ajutați-o dacă este necesar. Înainte de fiecare activitate de asistență medicală, informați-o despre intențiile dvs., de preferință folosind propoziții declarative scurte (de exemplu, acum ne spălăm pe dinți). Utilizarea acestei formulări permite evitarea refuzului care ar putea apărea în cazul unei întrebări directe.

Înainte de fiecare activitate puteţi atenţiona cu o uşoară atingere a mâinii, în special când nu aveţi contact verbal şi vizual cu bolnavul.

 Păstrați ordinea în jurul patului în timp ce asistaţi bolnavul. Pregătiți în prealabil toate lucrurile necesare și aruncați în mod regulat orice material folosit. Utilizați echipamentele și aparatele disponibile cât mai mult posibil.

 În cazul unei persoane care se deplasează independent, ar trebui, înainte de toate, să încercați să analizaţi ce elemente ar putea deranja sau chiar reprezenta o amenințare. Este important să oferiți suficient spațiu pentru deplasarea liberă între camere, așa că ar trebui să începeți cu îndepărtarea mobilierului inutil sau cu rearanjarea mobilierului pentru a obține pasaje de trecere confortabile. Mobilierul mare și stabil poate oferi sprijin pacientului atunci când se ridică sau se deplasează. Covoraşele trebuie îndepărtate, deoarece există riscul de împiedicare. Pot fi înlocuite cu mochetă, deși suprafețele dure sunt mai ușor de curățat. Cablurile, firele și pragurile prezintă, de asemenea, un risc de împiedicare.

 Alte îmbunătățiri privesc baia – un loc în care apar accidente grave destul de uşor. Cel mai bine ar fi să înlocuim cada cu o cabină de duș, de preferință fără bazin şi echipată cu un scaun pliabil. Lângă chiuvetă şi vasul de toaletă trebuie instalate mânere. Dacă persoana îngrijită suferă de demență, poate fi necesar să marcați încăperile și să puneţi în locuri sigure obiectele care pot fi periculoase, cum ar fi instrumente ascuțite sau cabluri electrice.

Camera unui bolnav cronic imobilizat la pat, ar trebui, de asemenea, aranjată într-un mod atent. Elementul cheie este patul – acesta trebuie să fie reglabil pe înălțime și așezat în aşa fel încât îngrijitorul să aibă acces la pacient din ambele părți sau posibilitatea de a roti patul pe roți. În cazul persoanelor care au avut un accident vascular cerebral, este necesar să se activeze partea afectată a corpului. Obţinem acest efect plasând diverse obiecte, cum ar fi o noptieră sau un televizor, pe partea afectată de paralizie. Pe aceeași parte, ar trebui să desfășurați activitățile zilnice adică hrănirea, dialogul, abordarea bolnavului. În plus față de adaptarea camerei la sarcinile de mai sus, trebuie să creăm o atmosferă plăcută, de exemplu prin plasarea în cameră a unor obiecte dragi pacientului (de exemplu, fotografii) și scaune confortabile pentru vizitatori. În cameră trebuie să fie cald, dar nu trebuie să uităm să aerisim în mod regulat și să umidificăm corect aerul (deosebit de important atunci când funcţionează încălzirea).

important de reţinut

Încurajând pacientul să fie independent, nu îi refuzaţi ajutorul, ci îl mobilizaţi să fie activ, fapt ce este în sine o formă de recuperare

 şi care duce la îmbunătățirea situaţiei şi scurtează timpul recuperării.